Kruszonka gruszkowo-jabłkowa z roślinną posypką
Kruszonka gruszkowo-jabłkowa z roślinną posypką

Kruszonka gruszkowo-jabłkowa z roślinną posypką

Czas ogółem 1 godz.
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
1 godz. Czas oczekiwania

Sekret tego dania kryje się w owocach marynowanych w Sosie sojowym Kikkoman. Ilość sosu dopasowuje się do stopnia słodyczy owoców. Dodanie większej ilości sosu do słodszych owoców, takich jak gruszki, śliwki lub banany, wydobywa z nich to, co najlepsze.

Składniki

10 porcj(e/i)
500 g
jabłek, pokrojonych w kostkę (1 x 1 cm)
500 g
gruszek, pokrojonych w kostkę (1 x 1 cm)
50 ml
soku z cytryny
10 g
cukru waniliowego

Kruszonka:

300 g
mąki pszennej
200 g
margaryny roślinnej
100 g
cukru

Dodatkowo:

olej rzepakowy (do nasmarowania foremek)
500 g
wegańskich lodów (sorbetu lub o smaku gorzkiej czekolady), opcjonalnie
Alergeny:
Zboża zawierające gluten, Soja i produkty pochodne, Orzechy
Całkowita waga na porcję:
190 g
Waga na składnik:
  • 80 g owoców
  • 60 g kruszonki
  • 50 g lodów

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka i gruszki umieść w misce. Dodaj sok z cytryny, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj.

Krok 2

Wymieszaj mąkę, margarynę i cukier, aby uzyskać jednolite ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Umieść owoce w natłuszczonych foremkach i posyp kawałkami schłodzonego ciasta kruszonkowego.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.

Krok 5

Podawaj na ciepło z opcjonalną gałką lodów.

Wskazówka:

Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli możesz zastąpić Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.

ID przepisu: F1089

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.