

Krokiety ziemniaczane z dorszem i sosem pomidorowym
Krokiety z dorsza i ziemniaków to tradycyjny przysmak kuchni portugalskiej. W naszej wersji zyskują nietuzinkowy azjatycki akcent dzięki dodatkowi Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman.
Składniki
Krokiety:
Sos:
Przybranie:
Krokiety - 225 g (9 krokietów po ok. - 25 g każdy), Sos - 40 g
Przygotowanie
Krok 1
Dorsza umieść w misce. Ziemniaki rozgnieć w prasce do ziemniaków i wymieszaj z jajkiem, pietruszką, gałką muszkatołową, skórką z cytryny i Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman.
Krok 2
Uformuj małe krokiety. Obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na oleju w temperaturze ok. 175 °C przez ok. 3 minuty, aż się zezłocą.
Krok 3
Podpraż anyż na suchej patelni. Dodaj masło i pozwól mu zbrązowieć. Dodaj miód, ocet ryżowy, Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, passatę pomidorową i pastę z tamaryndowca. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Krok 4
Łyżką nałóż sos na talerze. Na wierzchu ułóż krokiety. Podawaj krokiety udekorowane ćwiartkami cytryny.
Wskazówka:
Aby uzyskać krokiety jednakowej wielkości, wlej mieszankę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego i wyciśnij długie paski. Pokrój je na żądaną długość za pomocą skrobaka do ciasta.
ID przepisu: F1027
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej