

Hałuski z pstrągiem, migdałami i papryką
Danie to, wywodzące się z tradycji wschodnioeuropejskiej, udoskonaliliśmy, dodając do ziemniaczanych kluseczek Sos do woka Kikkoman Teriyaki. I uzyskaliśmy aromatyczny, słodki i pikantny zarazem akcent.
Składniki
Hałuski:
Sos:
Dodatkowo:
Hałuski, ok. - 160 g, Warzywa, ryba i sos, ok. - 240 g
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki drobno zetrzyj i odciśnij wodę. Wymieszaj z mąką i solą. Ubij i wmieszaj jajka.
Krok 2
Zagotuj wodę w dużym rondlu Mieszankę ziemniaczaną przeciśnij do wrzącej wody przez tarkę do klusek. Gotuj przez ok. 1 minutę. Hałuski będą gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je z wody, przełóż do miski i odstaw.
Krok 3
Masło klarowane rozpuść na patelni i smaż cebulę przez 3 minuty, aż się zezłoci. Dodaj czerwoną paprykę i groszek cukrowy. Smaż przez kolejne 2 minuty. Zdeglasuj Sosem do woka Kikkoman Teriyaki, a następnie dodaj kawałki pstrąga i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Krok 4
Nałóż hałuski na talerze i polej sosem z pstrąga. Podawaj z płatkami migdałów i szczypiorkiem.
Wskazówka:
Po ugotowaniu skrop hałuski olejem, aby nie skleiły się ze sobą podczas przechowywania.
ID przepisu: F1034
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej