

Empanadas z ostrą wołowiną i zielonym sosem ziołowym
Popularna przekąska:
w Hiszpanii, Ameryce Środkowej i Południowej te nadziewane pierożki sprzedaje się na każdym rogu. Soczysta wołowina, aromatyczne przyprawy, chrupiące ciasto i orzeźwiający sos miętowo-kolendrowy sprawiają, że empanadas to wyjatkowo pyszna pozycja w ulicznym menu.
Składniki
Farsz:
Ciasto:
Sos ziołowy:
Przygotowanie
Czosnek i jalapeño drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko z mielonym mięsem, Sosem sojowym Kikkoman, skórką z cytryny i przyprawami.
Ciasto: Składniki (poza jajkiem) wymieszaj do uzyskania gładniej konsystencji. Zawiń w folię i włóż do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, a następnie wytnij z niego okrągłe placki. Na każdym placku umieść porcję farszu, a następnie zwiń w półksiężyc. Pierożki ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 30-45 minut, w zależności od rozmiaru empanadas.
Sos ziołowy: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.
Tip
ID przepisu: F1006
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej