Empanadas z ostrą wołowiną i zielonym sosem ziołowym
Empanadas z ostrą wołowiną i zielonym sosem ziołowym

Empanadas z ostrą wołowiną i zielonym sosem ziołowym

Czas ogółem120 min

Popularna przekąska: 

w Hiszpanii, Ameryce Środkowej i Południowej te nadziewane pierożki sprzedaje się na każdym rogu. Soczysta wołowina, aromatyczne przyprawy, chrupiące ciasto i orzeźwiający sos miętowo-kolendrowy sprawiają, że empanadas to wyjatkowo pyszna pozycja w ulicznym menu.

Składniki

10 porcj(e/i)

Farsz:

1 kg
mielonej wołowiny
2 
cebule
25 g
czosnku
1 
świeża papryczka jalapeño
1 łyżeczka
mielonego kminku
1 łyżeczka
mielonej kolendry
1 łyżka
skórki z cytryny
 ½ łyżeczka
wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku

Ciasto:

1 kg
mąki pszennej
1 
jajko
150 ml
zimnej wody
200 g
masła
sól
ubite jajko

Sos ziołowy:

250 g
świeżej kolendry, drobno posiekanej
250 g
świeżej mięty, drobno posiekanej
500 ml
oliwy z oliwek
skórka i sok z 1 cytryny
3 
ząbki czosnku
1 łyżeczka
cukru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Czosnek i jalapeño drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko z mielonym mięsem, Sosem sojowym Kikkoman, skórką z cytryny i przyprawami.

Ciasto: Składniki (poza jajkiem) wymieszaj do uzyskania gładniej konsystencji. Zawiń w folię i włóż do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, a następnie wytnij z niego okrągłe placki. Na każdym placku umieść porcję farszu, a następnie zwiń w półksiężyc. Pierożki ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 30-45 minut, w zależności od rozmiaru empanadas. 

Sos ziołowy: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem.

Tip

ID przepisu: F1006

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.