

Duszone boczniaki królewskie z kimchi z marchewki
Wykwintna kolacja gotowa w mgnieniu oka: duszone boczniaki królewskie z kimchi z marchewki i polentą ziołową, perfekcyjnie doprawione Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Twoi goście będą zachwyceni!
Składniki
Na kimchi z marchewki:
Na grzyby:
Na polentę:
Dodatkowo:
- Grzyby ok. 120 g
- Polenta ok. 190 g
- Kimchi z marchewki ok. 80 g
- Rzeżucha ok. 2 g
Przygotowanie
Krok 1
Marchewki pokrój wzdłuż za pomocą mandoliny na cienkie plasterki o grubości ok. 1 mm. Wymieszaj z solą i dobrze zagnieć. Odstaw na ok. 20 minut, aby sól wyciągnęła wodę. Obierz imbir i czosnek i wymieszaj z płatkami chili, Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i miodem. Dodaj sos i szczypiorek do marchewki i ponownie dobrze zagnieć. Chłodź do czasu podania.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 °C. Przekrój grzyby wzdłuż na pół i zrób lekkie nacięcie na przekrojonej powierzchni. Piecz grzyby na średnim ogniu w dużej brytfannie z odrobiną oleju przez 3-4 minuty. Przełóż grzyby z brytfanny i piecz szalotki i czosnek w tej samej brytfannie przez 5-6 minut. Dodaj przecier pomidorowy i piecz przez kolejne 2-3 minuty. Zdeglasuj bulionem warzywnym, a następnie dodaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i syrop z buraków cukrowych. Ponownie dodaj grzyby i liście laurowe i duś w piekarniku przez ok. 30 minut.
Krok 3
Kiedy grzyby będą gotowe, wyjmij je i odcedź z sosu przez drobne sitko. Zredukuj sos w rondlu do ok. 500 ml i zagęść mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Przed podaniem podgrzej sos z grzybami i masłem na patelni.
Krok 4
Przygotuj polentę. Doprowadź bulion warzywny ze śmietaną do wrzenia. Dopraw dobrze solą i gałką muszkatołową. Wmieszaj polentę i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut, cały czas mieszając. Dodaj ricottę i zioła.
Krok 5
Przed podaniem podziel polentę na porcje i nałóż na talerze. Na każdą porcję nałóż trzy połówki grzybów i marchewkę kimchi. Udekoruj rzeżuchą i podawaj.
Wskazówka:
Jako marynaty do marchewki możesz oczywiście użyć Sosu z chili do kimchi Kikkoman. Pamiętaj jednak, że nie jest on wegetariański, ponieważ zawiera sos rybny.
ID przepisu: F1066
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej