

Ceviche à la łosoś z arbuzem i komosą ryżową
Marynata to sekret smaku kuchni wegańskiej. Marynata z Sosu sojowego Kikkoman nadaje arbuzowi morski aromat i wydobywa to, co najlepsze, z każdego pieczonego plasterka.
Składniki
Ceviche à la łosoś:
Dodatkowo:
- 150 g komosy ryżowej
- 80 g arbuza
- 180 g dodatków
Przygotowanie
Krok 1
Plasterki arbuza posmaruj olejem z obu stron i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Krok 2
Przygotuj marynatę. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, 10 ml octu jabłkowego, pastę miso, olej sezamowy, arkusze nori i pieprz. Namocz upieczone plasterki arbuza w marynacie i wstaw do lodówki na 10-12 godzin.
Krok 3
Gotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez około 25 minut. Dodaj płatki chili. Wymieszaj z 15 ml octu jabłkowego.
Krok 4
Wyjmij arbuza z marynaty i odcedź.
Krok 5
Wymieszaj ogórka z pozostałym octem. Wymieszaj czerwoną kapustę z wegańskim majonezem.
Krok 6
Wymieszaj marchewki z czarnym sezamem.
Krok 7
W misce ułóż warstwami komosę ryżową, marynowane kawałki arbuza, kimchi, sałatkę ogórkową, czerwoną kapustę i marchewkę.
Krok 8
Udekoruj kolendrą. Podawaj z ćwiartką limonki.
Wskazówka:
Do danie z tego przepisu zamiast arbuza możesz użyć pomidorów. Najlepiej, żeby nie były zbyt dojrzałe, lecz jędrne i mięsiste.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
ID przepisu: F1086
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej