Ceviche à la łosoś z arbuzem i komosą ryżową
Ceviche à la łosoś z arbuzem i komosą ryżową

Ceviche à la łosoś z arbuzem i komosą ryżową

Czas ogółem 1 godz. 20 min
40 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
11 godz. Czas oczekiwania

Marynata to sekret smaku kuchni wegańskiej. Marynata z Sosu sojowego Kikkoman nadaje arbuzowi morski aromat i wydobywa to, co najlepsze, z każdego pieczonego plasterka.

Składniki

10 porcj(e/i)

Ceviche à la łosoś:

3 kg
arbuza, obranego i pokrojonego na plasterki (o grubości 1 cm)
30 ml
oleju rzepakowego
10 ml
octu jabłkowego
10 ml
pasty miso
10 ml
oleju sezamowego
15 g
arkuszy wodorostów nori
2 g
mielonego pieprzu (do smaku)

Dodatkowo:

1,3 kg
białej komosy ryżowej
 ½ g
płatków chili
30 ml
octu jabłkowego
500 g
świeżych ogórków, pokrojonych w cienkie paski
500 g
czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
100 g
wegańskiego majonezu
500 g
surowej marchewki, startej na grubych oczkach
30 g
czarnego sezamu
500 g
kimchi
40 g
świeżych gałązek kolendry
180 g
limonki, pokrojonej na łódeczki
Alergeny:
Zboża zawierające gluten, Orzeszki ziemne i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Nasiona sezamu i produkty pochodne
Całkowita waga na porcję:
410 g
Waga na składnik:
  • 150 g komosy ryżowej
  • 80 g arbuza
  • 180 g dodatków

Przygotowanie

Krok 1

Plasterki arbuza posmaruj olejem z obu stron i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Krok 2

Przygotuj marynatę. Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, 10 ml octu jabłkowego, pastę miso, olej sezamowy, arkusze nori i pieprz. Namocz upieczone plasterki arbuza w marynacie i wstaw do lodówki na 10-12 godzin.

Krok 3

Gotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez około 25 minut. Dodaj płatki chili. Wymieszaj z 15 ml octu jabłkowego.

Krok 4

Wyjmij arbuza z marynaty i odcedź.

Krok 5

Wymieszaj ogórka z pozostałym octem. Wymieszaj czerwoną kapustę z wegańskim majonezem.

Krok 6

Wymieszaj marchewki z czarnym sezamem.

Krok 7

W misce ułóż warstwami komosę ryżową, marynowane kawałki arbuza, kimchi, sałatkę ogórkową, czerwoną kapustę i marchewkę.

Krok 8

Udekoruj kolendrą.  Podawaj z ćwiartką limonki.

Wskazówka:

Do danie z tego przepisu zamiast arbuza możesz użyć pomidorów. Najlepiej, żeby nie były zbyt dojrzałe, lecz jędrne i mięsiste.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

ID przepisu: F1086

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.