Cepeliny z szarpaną kaczką
Cepeliny z szarpaną kaczką

Cepeliny z szarpaną kaczką

Czas ogółem260 min
200 minCzas gotowania
60-720 minwaiting time

Małe kluski ziemniaczane faszerowane szarpaną kaczką to narodowe litewskie danie. Marynata doprawiona Sosem Poke Kikkoman i Sosem sojowym Kikkoman dodaje potrawie wyjątkowego charakteru.

Składniki

10 porcj(e/i)

Kaczka:

600 g
udka z kaczki (waga bez kości)
6 g
skórki pomarańczowej
100 ml
soku pomarańczowego
10 g
posiekanego czosnku
10 g
miodu
20 ml
octu balsamicznego
2 g
mielonego imbiru
2 g
mielonej kolendry
2 g
wędzonej papryki w proszku
1 g
suszonego tymianku
1 g
płatków chilli
200 ml
bulionu drobiowego

Cepeliny:

1,1 kg
obranych mączystych ziemniaków
800 g
mąki pszennej typu 405
170 g
całego jajka
30 g
soli

Sos:

70 g
masła
15 g
posiekanego czosnku
400 ml
maślanki
70 ml
śmietany 18%

Dodatkowo:

60 g
świeżej posiekanej pietruszki
Alergeny:
gluten, jaja, mleko, soja, sezam, seler, siarczyny
Całkowita waga na porcję:
365 g
Waga na składnik:

Cepeliny, ok. - 300 g (3 sztuki po 100 g), Sos, ok. - 60 g, Przybranie, ok. - 5 g

Przygotowanie

Krok 1

Osusz kaczkę ręcznikiem kuchennym. Wymieszaj w misce skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, czosnek, miód, Sos Poke Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, ocet, imbir, kolendrę, paprykę, tymianek i płatki chilli, aż składniki dobrze się połączą.

Krok 2

Umieść kaczkę w marynacie i pozostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na noc).

Krok 3

Zamarynowaną kaczkę przełóż na blachę do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 2-2½ godziny, aż mięso zmięknie.

Krok 4

Poszarp mięso, dodaj 100 ml sosu własnego i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 5

Połowę ziemniaków pokrój w kostkę i przełóż do zimnej, osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 20 minut, a następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Pozostałe ziemniaki drobno zetrzyj. Odciśnij z płynu i wymieszaj w misce z ugotowanymi ziemniakami, mąką, jajkiem i solą.

Krok 6

Nafaszeruj każdą kluskę ok. 70 g mieszanki ziemniaczanej i 20 g mięsa z kaczki. Dobrze zamknij i uformuj owalne kulki.

Krok 7

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Ostrożnie włóż cepeliny do wody i gotuj przez 20-25 minut. Po ugotowaniu same wypłyną na powierzchnię.

Krok 8

Przygotuj sos. Rozpuść masło na patelni i podsmażaj czosnek przez około 1 minutę. Wymieszaj z maślanką. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos stanie się kremowy i ciepły. Nie powinien już się gotować. Dopraw Sosem Poke Kikkoman.

Krok 9

Podawaj po 3 cepeliny na talerzu. Udekoruj sosem i pietruszką.

Wskazówka:

Posyp ręce mąką, aby łatwiej było ci pracować z ciastem. Poszarpane mięso kaczki drobno posiekaj, żeby ułatwić faszerowanie klusek.

ID przepisu: F1032

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.