

Cepeliny z szarpaną kaczką
Małe kluski ziemniaczane faszerowane szarpaną kaczką to narodowe litewskie danie. Marynata doprawiona Sosem Poke Kikkoman i Sosem sojowym Kikkoman dodaje potrawie wyjątkowego charakteru.
Składniki
Kaczka:
Cepeliny:
Sos:
Dodatkowo:
Cepeliny, ok. - 300 g (3 sztuki po 100 g), Sos, ok. - 60 g, Przybranie, ok. - 5 g
Przygotowanie
Krok 1
Osusz kaczkę ręcznikiem kuchennym. Wymieszaj w misce skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, czosnek, miód, Sos Poke Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, ocet, imbir, kolendrę, paprykę, tymianek i płatki chilli, aż składniki dobrze się połączą.
Krok 2
Umieść kaczkę w marynacie i pozostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na noc).
Krok 3
Zamarynowaną kaczkę przełóż na blachę do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 2-2½ godziny, aż mięso zmięknie.
Krok 4
Poszarp mięso, dodaj 100 ml sosu własnego i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5
Połowę ziemniaków pokrój w kostkę i przełóż do zimnej, osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 20 minut, a następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Pozostałe ziemniaki drobno zetrzyj. Odciśnij z płynu i wymieszaj w misce z ugotowanymi ziemniakami, mąką, jajkiem i solą.
Krok 6
Nafaszeruj każdą kluskę ok. 70 g mieszanki ziemniaczanej i 20 g mięsa z kaczki. Dobrze zamknij i uformuj owalne kulki.
Krok 7
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Ostrożnie włóż cepeliny do wody i gotuj przez 20-25 minut. Po ugotowaniu same wypłyną na powierzchnię.
Krok 8
Przygotuj sos. Rozpuść masło na patelni i podsmażaj czosnek przez około 1 minutę. Wymieszaj z maślanką. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos stanie się kremowy i ciepły. Nie powinien już się gotować. Dopraw Sosem Poke Kikkoman.
Krok 9
Podawaj po 3 cepeliny na talerzu. Udekoruj sosem i pietruszką.
Wskazówka:
Posyp ręce mąką, aby łatwiej było ci pracować z ciastem. Poszarpane mięso kaczki drobno posiekaj, żeby ułatwić faszerowanie klusek.
ID przepisu: F1032
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej