Cannelloni z kalmarami i jagnięciną
Cannelloni z kalmarami i jagnięciną

Cannelloni z kalmarami i jagnięciną

Czas ogółem93 min
23 minCzas przygotowania
70 minCzas gotowania

Cannelloni w wersji surf&turf. Kalmary i mielona jagnięcina tworzą pyszne nadzienie, a Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i Sos sojowy Kikkoman nadają mu wyjątkowo bogaty, głęboki smak. Całość pieczona jest w delikatnym sosie z czerwonej papryki i zwieńczona serem manchego.

Składniki

10 porcj(e/i)

Cannelloni:

850 g
mielonej jagnięciny
550 g
kalmarów, pokrojonych w kostkę
300 g
całego jajka
20 g
skórki z cytryny
10 g
rozmarynu, posiekanego
5 g
tymianku, posiekanego
500 g
cannelloni (50 sztuk)

Sos:

1,2 kg
czerwonej papryki, bez pestek, przekrojonej na połowy
300 g
cebuli cukrowej, obranej i przekrojonej na pół
15 g
ząbków czosnku
5 g
oregano, suszonego
10 g
kminu
15 g
wędzonej papryki w proszku
150 ml
octu jabłkowego

Przybranie:

150 g
sera manchego, startego
Alergeny:
soja, gluten, jaja, siarczyny, mleko, mięczaki
Całkowita waga na porcję:
380 g
Waga na składnik:

Cannelloni i sos ok. - 365 g, Ser ok. - 15 g

Przygotowanie

Krok 1

Mieloną jagnięcinę, kalmary, jajka, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, skórkę z cytryny, rozmaryn i tymianek mieszaj przez ok. 3 minuty. Napełnij każde cannelloni ok. 40 g farszu.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C. Czerwoną paprykę, cebulę i ząbki czosnku piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 35 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie za ciemne.

Krok 3

Wyjmij warzywa z piekarnika i zmiksuj na jedwabiste purée z Sosem sojowym Kikkoman, oregano, kminem, papryką w proszku i octem jabłkowym.

Krok 4

Przełóż cannelloni do naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy do pieczenia 1/1. Polej sosem paprykowym i piecz pod przykryciem przez ok. 35 minut.

Krok 5

Podawaj po pięć cannelloni na talerzu z sosem i przybraniem ze startego sera manchego.

Wskazówka:

Aby uzyskać wyjątkowo gładką konsystencję sosu, przecedź go przez sito.
Im staranniej wymieszane nadzienie, tym łatwiej napełnić cannelloni. Do faszerowania cannelloni możesz użyć rękawa cukierniczego.

ID przepisu: F1000

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.