

Cannelloni z kalmarami i jagnięciną
Cannelloni w wersji surf&turf. Kalmary i mielona jagnięcina tworzą pyszne nadzienie, a Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i Sos sojowy Kikkoman nadają mu wyjątkowo bogaty, głęboki smak. Całość pieczona jest w delikatnym sosie z czerwonej papryki i zwieńczona serem manchego.
Składniki
Cannelloni:
Sos:
Przybranie:
Cannelloni i sos ok. - 365 g, Ser ok. - 15 g
Przygotowanie
Krok 1
Mieloną jagnięcinę, kalmary, jajka, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, skórkę z cytryny, rozmaryn i tymianek mieszaj przez ok. 3 minuty. Napełnij każde cannelloni ok. 40 g farszu.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C. Czerwoną paprykę, cebulę i ząbki czosnku piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 35 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie za ciemne.
Krok 3
Wyjmij warzywa z piekarnika i zmiksuj na jedwabiste purée z Sosem sojowym Kikkoman, oregano, kminem, papryką w proszku i octem jabłkowym.
Krok 4
Przełóż cannelloni do naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy do pieczenia 1/1. Polej sosem paprykowym i piecz pod przykryciem przez ok. 35 minut.
Krok 5
Podawaj po pięć cannelloni na talerzu z sosem i przybraniem ze startego sera manchego.
Wskazówka:
Aby uzyskać wyjątkowo gładką konsystencję sosu, przecedź go przez sito.
Im staranniej wymieszane nadzienie, tym łatwiej napełnić cannelloni. Do faszerowania cannelloni możesz użyć rękawa cukierniczego.
ID przepisu: F1000
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej