

Burgery z jackfruitem à la szarpana wieprzowina
Jackfruit to fantastyczny zamiennik mięsa. Marynowany w Sosie sojowym Kikkoman mistrzowsko naśladuje smak umami szarpanej wieprzowiny. Te mini-burgery to doskonały pomysł na roślinne danie do zaserwowania na imprezie z cateringiem.
Składniki
Marynata do jackfruita:
Jackfruit:
Coleslaw:
Burger:
- 50 g bułki
- 150 g jackfruita
- 50 g coleslawa
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj marynatę. Rozgnieć czosnek za pomocą praski i wymieszaj z przecierem pomidorowym, musztardą, wędzoną papryką, Sosem sojowym Kikkoman, srirachą i chipotle.
Krok 2
Odcedź jackfruita i z grubsza rozdrobnij go widelcem w misce. Dodaj marynatę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 3
Przygotuj coleslawa. Połącz kapustę z wegańskim majonezem, sokiem z limonki i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Krok 4
Odsącz jackfruita z nadmiaru marynaty i smaż na patelni przez około 5–10 minut.
Krok 5
Ostrożnie przekrój bułki do burgerów na pół i opcjonalnie podpiecz je na suchej patelni. Rozsmaruj ok. 13 g ketchupu na dolnej połówce bułki, następnie nałóż liść sałaty, 150 g jackfruita i 50 g coleslawa. Przykryj drugą połówką bułki. Udekoruj 1-2 g mikroliści i podawaj.
Wskazówka:
Dostosuj smak marynaty do swoich preferencji – może być ostrzejsza albo bardziej pomidorowa.
Zwracaj uwagę na skład wegańskich bułek, które kupujesz - bułki maślane są zazwyczaj wegetariańskie, a nie wegańskie.
Burgery z tego przepisu prezentują się szczególnie efektownie, kiedy podawane są w czarnych bułkach barwionych węglem aktywnym (dostępnym w branży gastronomicznej), który nie wpływa na smak.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
ID przepisu: F1091
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej