Burgery z jackfruitem à la szarpana wieprzowina
Burgery z jackfruitem à la szarpana wieprzowina

Burgery z jackfruitem à la szarpana wieprzowina

Czas ogółem 1 godz.
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
30 min Czas oczekiwania

Jackfruit to fantastyczny zamiennik mięsa. Marynowany w Sosie sojowym Kikkoman mistrzowsko naśladuje smak umami szarpanej wieprzowiny. Te mini-burgery to doskonały pomysł na roślinne danie do zaserwowania na imprezie z cateringiem.

Składniki

10 porcj(e/i)

Marynata do jackfruita:

3 g
ząbków czosnku
200 g
tomato przecieru pomidorowego
20 g
musztardy francuskiej (lub żółtej)
2 g
wędzonej słodkiej papryki w proszku
5 ml
sosu sriracha
5 ml
sosu chipotle

Jackfruit:

1,8 kg
jackfruita w solance z puszki (1,3 kg po odsączeniu)
50 ml
oleju rzepakowego do smażenia

Coleslaw:

400 g
czerwonej kapusty, cienko pokrojonej
60 g
wegańskiego majonezu
30 ml
świeżego soku z limonki
2 g
świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Burger:

500 g
wegańskich bułek do burgerów (10 bułek)
130 g
ketchupu
150 g
liści sałaty lodowej
10 g
mikroliści (np. kiełków grochu lub innych, według upodobania)
Alergeny:
Zboża zawierające gluten, Soja i produkty pochodne, Gorczyca i produkty pochodne, Nasiona sezamu i produkty pochodne
Całkowita waga na porcję:
250 g
Waga na składnik:
  • 50 g bułki
  • 150 g jackfruita
  • 50 g coleslawa

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj marynatę. Rozgnieć czosnek za pomocą praski i wymieszaj z przecierem pomidorowym, musztardą, wędzoną papryką, Sosem sojowym Kikkoman, srirachą i chipotle.

Krok 2

Odcedź jackfruita i z grubsza rozdrobnij go widelcem w misce. Dodaj marynatę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3

Przygotuj coleslawa. Połącz kapustę z wegańskim majonezem, sokiem z limonki i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

Krok 4

Odsącz jackfruita z nadmiaru marynaty i smaż na patelni przez około 5–10 minut.

Krok 5

Ostrożnie przekrój bułki do burgerów na pół i opcjonalnie podpiecz je na suchej patelni. Rozsmaruj ok. 13 g ketchupu na dolnej połówce bułki, następnie nałóż liść sałaty, 150 g jackfruita i 50 g coleslawa. Przykryj drugą połówką bułki. Udekoruj 1-2 g mikroliści i podawaj.

Wskazówka:

Dostosuj smak marynaty do swoich preferencji – może być ostrzejsza albo bardziej pomidorowa.
Zwracaj uwagę na skład wegańskich bułek, które kupujesz - bułki maślane są zazwyczaj wegetariańskie, a nie wegańskie.
Burgery z tego przepisu prezentują się szczególnie efektownie, kiedy podawane są w czarnych bułkach barwionych węglem aktywnym (dostępnym w branży gastronomicznej), który nie wpływa na smak.
Sos sojowy Kikkoman możesz zastąpić Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

ID przepisu: F1091

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.