

Burger buraczany z bakłażanem i sosem sezamowym
Klasyka street foodu w wersji wege. W bułce, zamiast mięsa, kotlet z buraka i prosa. Za azjatycką nutę smakową odpowiada Sos sezamowy Kikkoman.
Składniki
Kotlety:
Dodatki:
Sos:
Kotlet buraczany, ok. 110 g - Bułka do burgera (wegańska), ok. 60 g - Bakłażan, ok. 50 g - Rukola, ok. 10 g - Krążki cebuli, ok. 10 g - Sos, ok. 40 g
Przygotowanie
Krok 1
Gotuj 100 g prosa w 500 ml wody na średnim ogniu przez 10 minut, a następnie odcedź na sicie. Wyjmij buraki z opakowania i zetrzyj na tarce. Dokładnie wymieszaj starte buraki, pokrojoną w kostkę cebulę, płatki owsiane, mielone siemię lniane, ocet, kminek, sól i ugotowane proso. Odstaw na 10 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik (z termoobiegiem) do 180°C.
Krok 2
Uformuj kotlety, umieszczając ok. 130 g mieszanki na jednego kotleta na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Nadaj kotletom kształt za pomocą wykrawacza ciastek (ø 11 cm).
Krok 3
Używając krajalnicy, pokrój bakłażana na plastry o grubości ok. 4 mm. Ułóż je na drugiej blasze do pieczenia i zamarynuj w occie, syropie klonowym i oleju.
Krok 4
Piecz kotlety i bakłażana w piekarniku przez 15 minut. W międzyczasie wymieszaj w misce Sos sezamowy Kikkoman, proszek chili, syrop klonowy, kolendrę i sok z cytryny.
Krok 5
Przygotuj burgery, umieszczając kotlet buraczany na każdej dolnej połowie bułki. Na wierzchu ułóż bakłażana, rukolę, krążki cebuli i sos. Przykryj górną połowę bułki i podawaj.
Wskazówka:
Upieczone kotlety buraczane możesz zamrozić.
ID przepisu: F1030
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej