Burger buraczany z bakłażanem i sosem sezamowym
Burger buraczany z bakłażanem i sosem sezamowym

Burger buraczany z bakłażanem i sosem sezamowym

Czas ogółem35 min
20 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
10 minwaiting time

Klasyka street foodu w wersji wege. W bułce, zamiast mięsa, kotlet z buraka i prosa. Za azjatycką nutę smakową odpowiada Sos sezamowy Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Kotlety:

100 g
surowego prosa
600 g
gotowanych buraków zapakowanych próżniowo
150 g
drobno pokrojonej białej cebuli
100 g
płatków owsianych
60 g
mielonego siemienia lnianego
150 ml
octu balsamicznego
10 g
kminu
10 g
soli

Dodatki:

700 g
bakłażana, umytego i oczyszczonego
50 ml
octu balsamicznego
50 g
syropu klonowego
50 ml
oleju rzepakowego
10 
rustykalnych wegańskich bułek do burgerów, około 60 g każda
100 g
czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki o grubości około 1 mm
100 g
rukoli, umytej i oczyszczonej

Sos:

10 g
chili w proszku
15 g
syropu klonowego
5 g
mielonej kolendry
30 ml
soku z cytryny
Alergeny:
soja, gluten, sezam, siarczyny, jaja
Całkowita waga na porcję:
280 g
Waga na składnik:

Kotlet buraczany, ok. 110 g - Bułka do burgera (wegańska), ok. 60 g - Bakłażan, ok. 50 g - Rukola, ok. 10 g - Krążki cebuli, ok. 10 g - Sos, ok. 40 g

Przygotowanie

Krok 1

Gotuj 100 g prosa w 500 ml wody na średnim ogniu przez 10 minut, a następnie odcedź na sicie. Wyjmij buraki z opakowania i zetrzyj na tarce. Dokładnie wymieszaj starte buraki, pokrojoną w kostkę cebulę, płatki owsiane, mielone siemię lniane, ocet, kminek, sól i ugotowane proso. Odstaw na 10 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik (z termoobiegiem) do 180°C.

Krok 2

Uformuj kotlety, umieszczając ok. 130 g mieszanki na jednego kotleta na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Nadaj kotletom kształt za pomocą wykrawacza ciastek (ø 11 cm).

Krok 3

Używając krajalnicy, pokrój bakłażana na plastry o grubości ok. 4 mm. Ułóż je na drugiej blasze do pieczenia i zamarynuj w occie, syropie klonowym i oleju.

Krok 4

Piecz kotlety i bakłażana w piekarniku przez 15 minut. W międzyczasie wymieszaj w misce Sos sezamowy Kikkoman, proszek chili, syrop klonowy, kolendrę i sok z cytryny.

Krok 5

Przygotuj burgery, umieszczając kotlet buraczany na każdej dolnej połowie bułki. Na wierzchu ułóż bakłażana, rukolę, krążki cebuli i sos. Przykryj górną połowę bułki i podawaj.

Wskazówka:

Upieczone kotlety buraczane możesz zamrozić.

ID przepisu: F1030

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.