Börek ze szpinakiem i wietnamskimi warzywami
Börek ze szpinakiem i wietnamskimi warzywami

Börek ze szpinakiem i wietnamskimi warzywami

Czas ogółem30 min
10 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania
5 minCzas chłodzenia

Klasyczny börek w nowym wydaniu: do szpinaku i fety dołączają marynowane warzywa z wietnamską nutą. Sos sojowy Kikkoman dopełnia dzieła.

Składniki

10 porcj(e/i)

Börek:

1,3 kg
rozmrożonego szpinaku, drobno posiekanego i odciśniętego
500 g
posiekanej białej cebuli
30 g
posiekanego czosnku
100 ml
oleju rzepakowego
600 g
pokruszonej fety
10 g
startej gałki muszkatołowej
20 g
posiekanego koperku
80 ml
pełnego mleka
100 g
żółtka jaja
500 g
płatów ciasta filo (48 x 36,5 cm, 37 g każdy)
30 g
czarnuszki

Warzywa:

400 g
obranych marchewek pokrojonych w słupki julienne
400 g
ogórka pokrojonego w słupki julienne
200 g
rzodkiewki pokrojonej w słupki julienne
100 g
posiekanej cebulki dymki
150 g
cukru pudru
200 ml
octu ryżowego
50 g
posiekanych solonych orzeszków ziemnych
Alergeny:
jaja, mleko, gluten, orzeszki ziemne, soja, siarczyny
Całkowita waga na porcję:
270 g
Waga na składnik:

Börek (3 sztuki po 35 g), ok. - 100 g, Warzywa, ok. - 170 g

Przygotowanie

Krok 1

Podsmażaj szpinak, cebulę i czosnek na oleju rzepakowym przez ok. 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia na ok. 5 minut.

Krok 2

Dodaj fetę, gałkę muszkatołową i koperek. Dobrze wymieszaj. Odstaw.

Krok 3

Wymieszaj mleko z żółtkiem. Pokrój arkusze ciasta filo na ćwiartki i nałóż po ok. 20 g mieszanki szpinaku na każdą ćwiartkę. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i zwiń. Powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki. Posmaruj bułeczki jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż börek się zarumieni.

Krok 4

Marchewkę, ogórka, rzodkiewkę i szczypiorek przełóż do miski. Wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, cukrem i octem. Wstaw do lodówki.

Krok 5

Nałóż po trzy börki na każdy talerz. Dołóż marynowane warzywa. Udekoruj orzeszkami ziemnymi.

Wskazówka:

Zawsze przykrywaj ciasto filo wilgotną ściereczką, aby zapobiec jego wyschnięciu. Gotowe bułeczki możesz zamrozić przed pieczeniem, a następnie upiec je w piekarniku lub usmażyć na głębokim tłuszczu.

ID przepisu: F1049

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.