

Börek ze szpinakiem i wietnamskimi warzywami
Klasyczny börek w nowym wydaniu: do szpinaku i fety dołączają marynowane warzywa z wietnamską nutą. Sos sojowy Kikkoman dopełnia dzieła.
Składniki
Börek:
Warzywa:
Börek (3 sztuki po 35 g), ok. - 100 g, Warzywa, ok. - 170 g
Przygotowanie
Krok 1
Podsmażaj szpinak, cebulę i czosnek na oleju rzepakowym przez ok. 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia na ok. 5 minut.
Krok 2
Dodaj fetę, gałkę muszkatołową i koperek. Dobrze wymieszaj. Odstaw.
Krok 3
Wymieszaj mleko z żółtkiem. Pokrój arkusze ciasta filo na ćwiartki i nałóż po ok. 20 g mieszanki szpinaku na każdą ćwiartkę. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i zwiń. Powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki. Posmaruj bułeczki jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż börek się zarumieni.
Krok 4
Marchewkę, ogórka, rzodkiewkę i szczypiorek przełóż do miski. Wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, cukrem i octem. Wstaw do lodówki.
Krok 5
Nałóż po trzy börki na każdy talerz. Dołóż marynowane warzywa. Udekoruj orzeszkami ziemnymi.
Wskazówka:
Zawsze przykrywaj ciasto filo wilgotną ściereczką, aby zapobiec jego wyschnięciu. Gotowe bułeczki możesz zamrozić przed pieczeniem, a następnie upiec je w piekarniku lub usmażyć na głębokim tłuszczu.
ID przepisu: F1049
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej