Bezglutenowe brownie z czarnej fasoli
Bezglutenowe brownie z czarnej fasoli

Bezglutenowe brownie z czarnej fasoli

Czas ogółem 2 godz.
40 min Czas przygotowania
1 godz. 20 min Czas gotowania
2 godz. 10 min Czas oczekiwania

Doskonały deser bezglutenowy - spód ciasta robi się z fasoli i bananów, a mielone migdały zastępują mąkę. Dodatek Sosu sojowego Kikkoman równoważy słodycz czekolady i bananów, tworząc smak podobny do słonego karmelu.

Składniki

Brownie:

70 g
brązowego siemienia lnianego
150 ml
wrzącej wody
100 g
wegańskiej gorzkiej czekolady (np. 70%)
240 g
czarnej fasoli (lub białej/czerwonej fasoli), odsączonej
150 g
(około 2) dojrzałych bananów (z brązowymi plamkami na skórce)
6 g
proszku do pieczenia
85 ml
oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
20 g
cukru waniliowego
200 g
blanszowanych zmielonych migdałów
150 g
brązowego cukru
70 g
kakao

Krem czekoladowo-śliwkowy:

100 g
wegańskiej gorzkiej czekolady
100 g
dżemu śliwkowego
 ½ g
płatków chili

Dodatkowo:

50 ml
śmietanki kokosowej 15-20% tłuszczu
10 g
cukru pudru
10 g
liście mięty
60 g
świeżych malin
60 g
świeżych borówek
60 g
świeżych truskawek
Alergeny:
Orzeszki ziemne i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne, Orzechy, Nasiona sezamu i produkty pochodne Kakao
Całkowita waga na porcję:
125 g
Waga na składnik:
  • 110 g brownie
  • 10 g kremu czekoladowo-śliwkowego
  • 5 g bitej śmietany

Przygotowanie

Krok 1

Zmiel siemię lniane na drobny proszek za pomocą blendera lub młynka. Wsyp do wrzącej wody i wymieszaj.

Krok 2

Rozpuść 100 g czekolady w kąpieli wodnej.

Krok 3

Zmiksuj fasolę z obranymi bananami, proszkiem do pieczenia, olejem (80 ml), roztworem siemienia lnianego, cukrem waniliowym i Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Krok 4

W misce wymieszaj proszek migdałowy z mieszanką fasoli. Dodaj brązowy cukier, kakao i roztopioną czekoladę. Dobrze wymieszaj łyżką. Lekko natłuść blachę do pieczenia, używając 5 ml oleju i rozprowadź ciasto na grubość 2–3 cm, aby równomiernie się upiekło.

Krok 5

Piecz w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 °C przez około 80 minut.

Krok 6

Przygotuj krem śliwkowy. Rozpuść resztę czekolady w kąpieli wodnej. Wymieszaj z dżemem śliwkowym, Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i płatkami chili. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 7

Chłodź śmietankę ​​kokosową przez 30 minut. Po schłodzeniu zbierz zestalony tłuszcz kokosowy z powierzchni. Ubij tłuszcz z cukrem pudrem, aż stanie się sztywny (konsystencja bitej śmietany).

Krok 8

Podawaj brownie z warstwą kremu czekoladowo-śliwkowego. Udekoruj gałką bitej śmietany kokosowej, miętą i owocami.

Wskazówka:

Czarną fasolę możesz zastąpić fasolą białą lub czerwoną, a nawet ciecierzycą z puszki.
Resztka wodnistej warstwy ze śmietanki kokosowej nada się do kawy zamiast mleka.

ID przepisu: F1092

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.