

Azjatyckie bułeczki bao z mięsem kraba
Te gotowane na parze chińskie pyzy szturmem podbijają modne restauracje w Europie. W wersji z tego przepisu wypełnione są soczystym mięsem kraba i podawane z domowym sosem hoisin. Po prostu pycha!
Składniki
Ciasto:
Farsz:
Sos hoisin:
Przygotowanie
Ciasto: Drożdże i cukier rozpuść w wodzie o temperaturze 37 stopni. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w misce przykrytej folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.
Farsz: Odcedź mięso kraba. Dodaj kolendrę, szczypiorek i imbir. Dodaj sos ostrygowy, sok z limonki i sezam.
Sos hoisin: Podgrzej Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i ocet ryżowy na małym ogniu. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i wymieszaj na gładką masę z sosem sriracha, czosnkiem, masłem orzechowym i czarnym pieprzem.
Bułeczki bao: Wyrośnięte ciasto posyp mąką i ponownie zagnieć na stolnicy. Rozwałkuj na grubość palca i wytnij kółka o średnicy 10 cm. Nałóż farsz na środek kółka i zwiń ciasto w małe kulki. Każdą bułeczkę umieść na małym kawałku papieru do pieczenia. Gotuj na parze w bambusowym parowniku lub parowarze przez 4 minuty. Kontynuuj gotowanie w parowarze przez kolejne 4 minuty.
Sposób podania: Wlej sos hoisin do osobnej miseczki i podawaj z gotowanymi na parze bułeczkami bao.
Tip
ID przepisu: F1005
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej