

Aromatyczne tajskie kulki rybne z dipem tamari
Szaszłyki z rybnych kulek to popularny przysmak na tajskich bazarach. Tę street foodową przekąskę można przyrządzać na grillu, a także ugotować albo upiec. Dzięki Bezglutenowemu sosowi sojowemu Kikkoman, danie z tego przepisu nie zawiera ani grama glutenu.
Składniki
Kulki rybne:
Dressing:
Przygotowanie
Kulki rybne: Rybę i krewetki dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym. Dodaj posiekane zioła, dymkę, imbir, czosnek i jajko. Zmiksuj ponownie. Wmieszaj skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową oraz pozostałe składniki. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Mokrymi dłońmi uformuj kulki rybne. Blanszuj kulki we wrzątku przez ok. 1-2 minuty. Kulki nabij na patyczki do szaszłyków, a następnie posmaruj Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Posyp sezamem i smaż z każdej strony na patelni lub grillu.
Dressing: Zmieszaj ocet, Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodaj czosnek, imbir, chili, wodę oraz zioła. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Tip
ID przepisu: F1012
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej