Aromatyczne tajskie kulki rybne z dipem tamari
Aromatyczne tajskie kulki rybne z dipem tamari

Aromatyczne tajskie kulki rybne z dipem tamari

Czas ogółem90 min

Szaszłyki z rybnych kulek to popularny przysmak na tajskich bazarach. Tę street foodową przekąskę można przyrządzać na grillu, a także ugotować albo upiec. Dzięki Bezglutenowemu sosowi sojowemu Kikkoman, danie z tego przepisu nie zawiera ani grama glutenu.

Składniki

10 porcj(e/i)

Kulki rybne:

1 kg
filetu z białej ryby bez ości i skóry
500 g
surowych obranych krewetek
100 g
świeżej kolendry
100 g
cebuli dymki
50 g
imbiru
1 łyżka
puree czosnkowego
1 
jajko
skórka i sok z 1 pomarańczy
120 g
skrobi ziemniaczanej
100 g
mąki ryżowej
2 łyżki
oleju sezamowego
2 łyżki
cukru

Dressing:

50 g
świeżej kolendry
70 ml
octu ryżowego
50 ml
wody
1 łyżeczka
świeżo startego imbiru
1 łyżeczka
świeżo wyciśniętego czosnku
2 łyżki
cukru
10 g
skórki startej z pomarańczy
1 
papryczka chili
2 łyżeczki
sezamu do dekoracji

Przygotowanie

Kulki rybne: Rybę i krewetki dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym. Dodaj posiekane zioła, dymkę, imbir, czosnek i jajko. Zmiksuj ponownie. Wmieszaj skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową oraz pozostałe składniki. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Mokrymi dłońmi uformuj kulki rybne. Blanszuj kulki we wrzątku przez ok. 1-2 minuty. Kulki nabij na patyczki do szaszłyków, a następnie posmaruj Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Posyp sezamem i smaż z każdej strony na patelni lub grillu. 

Dressing: Zmieszaj ocet, Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodaj czosnek, imbir, chili, wodę oraz zioła. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Tip

ID przepisu: F1012

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.