

Szawarma z halloumi, grzybami i ponzu w chlebie pita
Kulinarne spotkanie Dalekiego i Bliskiego Wschodu - szawarma z grzybami i halloumi. Kąski szaszłyków marynowane są w pikantnej marynacie na bazie Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman. Całość serwujemy z pyszną surówką z czerwonej kapusty oraz miętowo-cytrynowym hummusem.
Składniki
Na pity:
Na szaszłyki:
Na surówkę z czerwonej kapusty:
Na sos:
Dodatkowo:
- Pita ok. 150 g
- Szaszłyki ok. 100 g
- Sos ok. 60 g
- Surówka z czerwonej kapusty ok. 80 g
- Dodatki ok. 70 g
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj sól i mąkę i krótko zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej. Posmaruj ciasto odrobiną oliwy, zagnieć kilka razy i odstaw na kolejne 30 minut. Powtórz ten proces jeszcze trzy razy. Podziel ciasto na porcje o wadze około 150 g każda i uformuj kulki. Odstaw kulki ciasta do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Zagniataj kulki rękami od środka na zewnątrz i, dodając odrobinę mąki, uformuj z nich płaskie chlebki (o średnicy ok. 28 cm). Smaż chlebki na średnim ogniu na patelni z odrobiną oliwy przez 3–4 minuty z każdej strony. Powinny lekko się zrumienić, ale pozostać miękkie - w przeciwnym razie trudniej będzie je rozwałkować.
Krok 2
Marynuj halloumi i grzyby w Cytrusowym sosie Ponzu Kikkoman, syropie klonowym, papryce w proszku i kuminie przez co najmniej 30 minut. Następnie ponabijaj halloumi i grzyby po równo na patyczki do szaszłyków. Piecz szaszłyki w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze ok. 220°C przez 10-15 minut, aż się zrumienią.
Krok 3
Na surówkę zagnieć czerwoną kapustę z solą, cukrem, octem i oliwą z oliwek.
Krok 4
Na sos wymieszaj czosnek z jogurtem, tahini i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Przed podaniem posmaruj każdą pitę sosem jogurtowym. Na wierzch nałóż surówkę z czerwonej kapusty, papryczki chili i pomidorki. Zwieńcz szaszłykiem i podawaj z koperkiem i sumakiem.
Wskazówka:
W zależności od tego, jakim sprzętem dysponujesz, szaszłyki możesz też przygotować na płycie grillowej lub w salamandrze. Usmażony chlebek pita najlepiej przechowywać pod ręcznikiem kuchennym. Uchroni go to przed wysychaniem i sprawi, że zachowa sprężystość.
ID przepisu: F1067
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej