Szawarma z halloumi, grzybami i ponzu w chlebie pita
Szawarma z halloumi, grzybami i ponzu w chlebie pita

Szawarma z halloumi, grzybami i ponzu w chlebie pita

Czas ogółem45 min
15 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania

Kulinarne spotkanie Dalekiego i Bliskiego Wschodu - szawarma z grzybami i halloumi. Kąski szaszłyków marynowane są w pikantnej marynacie na bazie Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman. Całość serwujemy z pyszną surówką z czerwonej kapusty oraz miętowo-cytrynowym hummusem.

Składniki

10 porcj(e/i)

Na pity:

900 g
mąki pszennej (typ 405)
600 ml
letniej wody
20 g
drożdży
10 g
soli
10 g
cukru
100 ml
oliwy z oliwek

Na szaszłyki:

700 g
halloumi, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa (ok. 2 x 2 cm)
400 g
grzybów, mieszanych i pokrojonych na kawałki wielkości kęsa (ok. 2 x 2 cm)
50 ml
syropu klonowego
5 g
papryki w proszku
5 g
kminu, zmielonego

Na surówkę z czerwonej kapusty:

800 g
czerwonej kapusty, cienko pokrojonej
10 g
soli
15 g
brązowego cukru
50 ml
białego octu balsamicznego
20 ml
oliwy z oliwek

Na sos:

1 
ząbek czosnku, drobno starty
500 g
jogurtu greckiego, 10% tłuszczu
100 g
tahini
20 ml
soku z cytryny
5 g
soli
2 g
pieprzu

Dodatkowo:

10 
gałązek koperku, grubo porwanych
150 g
papryczek chili, marynowanych
400 g
pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
100 g
cebuli białej, w krążkach
10 g
mielonego sumaku
Alergeny:
Gluten, soja, sezam, mleko, siarczyny
Całkowita waga na porcję:
460 g
Waga na składnik:
  • Pita ok. 150 g
  • Szaszłyki ok. 100 g
  • Sos ok. 60 g
  • Surówka z czerwonej kapusty ok. 80 g
  • Dodatki ok. 70 g

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj sól i mąkę i krótko zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej. Posmaruj ciasto odrobiną oliwy, zagnieć kilka razy i odstaw na kolejne 30 minut. Powtórz ten proces jeszcze trzy razy. Podziel ciasto na porcje o wadze około 150 g każda i uformuj kulki. Odstaw kulki ciasta do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Zagniataj kulki rękami od środka na zewnątrz i, dodając odrobinę mąki, uformuj z nich płaskie chlebki (o średnicy ok. 28 cm). Smaż chlebki na średnim ogniu na patelni z odrobiną oliwy przez 3–4 minuty z każdej strony. Powinny lekko się zrumienić, ale pozostać miękkie - w przeciwnym razie trudniej będzie je rozwałkować.

Krok 2

Marynuj halloumi i grzyby w Cytrusowym sosie Ponzu Kikkoman, syropie klonowym, papryce w proszku i kuminie przez co najmniej 30 minut. Następnie ponabijaj halloumi i grzyby po równo na patyczki do szaszłyków. Piecz szaszłyki w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze ok. 220°C przez 10-15 minut, aż się zrumienią.

Krok 3

Na surówkę zagnieć czerwoną kapustę z solą, cukrem, octem i oliwą z oliwek.

Krok 4

Na sos wymieszaj czosnek z jogurtem, tahini i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Przed podaniem posmaruj każdą pitę sosem jogurtowym. Na wierzch nałóż surówkę z czerwonej kapusty, papryczki chili i pomidorki. Zwieńcz szaszłykiem i podawaj z koperkiem i sumakiem.

Wskazówka:

W zależności od tego, jakim sprzętem dysponujesz, szaszłyki możesz też przygotować na płycie grillowej lub w salamandrze. Usmażony chlebek pita najlepiej przechowywać pod ręcznikiem kuchennym. Uchroni go to przed wysychaniem i sprawi, że ​​zachowa sprężystość.

ID przepisu: F1067

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.