

Rösti z sashimi z łososia i cytrusowym sosem
Klasyczne połączenie łososia i rösti zapewnia prawdziwie niebiańską rozkosz. Słodko-kwaśno-słony sos nadaje temu daniu zaskakujący japoński akcent dzięki Cytrusowemu sosowi Ponzu Kikkoman.
Składniki
Rösti:
Sashimi z łososia:
Sos:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Dopraw solą i odstaw na 5 minut. Odciśnij nadmiar wody (ok. 1 kg) i uformuj 10 placków rösti. Smaż na patelni z klarowanym masłem na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony, aż placki się zezłocą. Po usmażeniu trzymaj w cieple.
Krok 2
Obsmaż filet z łososia palnikiem Bunsena lub zwykłym palnikiem gazowym, aż lekko się zrumieni. Wymieszaj przyprawy z solą i posyp rybę. Pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm (ok. 25 g każdy).
Krok 3
Wymieszaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman z miodem. Następnie dodaj śmietanę, skórkę z cytryny i skórkę z pomarańczy.
Krok 4
Namocz paski pora w lodowatej wodzie, aby stały się chrupiące.
Krok 5
Rozprowadź sos na rösti. Na każdym placku ułóż po 3 plasterki łososia. Podawaj rösti ozdobione paskami pora i ćwiartką cytryny.
Wskazówka:
Po wstępnym podsmażeniu placki rösti można łatwo odgrzać na patelni, w piekarniku lub na grillu.
ID przepisu: F1043
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej