

Poke bowl z łososiem w tempurze i kuskusem
„Poke” to po hawajsku „pokroić na kawałki”. Z kolei japońska „tempura” odnosi się do dań smażonych w głębokim tłuszczu. Ten przepis na poke bowl łączy w sobie to, co najlepsze z obu światów: chrupiącego łososia, świeże warzywa, smażone plantany i kuskus.
Składniki
Ryba:
Sałatka:
Do podania:
Przygotowanie
Ryba: Łososia pokrój w kostkę i marynuj w Sosie Poke Kikkoman przez 5 minut. Mąkę do tempury wymieszaj z wodą. Odsącz łososia z marynaty i obtocz w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Sałatka: Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, paprykę w paseczki, ogórka w półksiężyce, a mango w drobną kostkę. Plantany obierz i pokrój na cztery części. Smaż na głębokim oleju. Majonez wymieszaj z sokiem z limonki i kolendrą.
Sposób podania: Nałóż kuskus na dno miski. Na kuskusie ułóż warzywa, plantany i łososia w tempurze. Skrop kolendrowym majonezem i Sosem Poke Kikkoman. Posyp sezamem i szczypiorkiem.
Tip
ID przepisu: F1020
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej