Gudeg jogja: indonezyjski gulasz z chlebowca
Gudeg jogja: indonezyjski gulasz z chlebowca

Gudeg jogja: indonezyjski gulasz z chlebowca

Czas ogółem20 min

Chlebowiec (jackfruit) to niezwykle wszechstronny, a teraz także bardzo modny składnik kuchni wegetariańskiej. Egzotyczny gulasz warzywny z tego przepisu przyrządzany jest z dodatkiem trawy cytrynowej i herbaty. Delikatnie kwaskowaty aromat Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman podkreśla wyjątkowy smak dania.

Składniki

10 porcj(e/i)

Gulasz:

1 ½ kg
chlebowca w zalewie
50 g
przyprawy galangal
150 g
trawy cytrynowej
50 g
cukru palmowego
1 garść
liści kaffiru
1 łyżka
nasion kolendry
2 l
mleka kokosowego
300 g
szalotki
10 
torebek herbaty Earl Grey
100 ml
oleju rzepakowego

Do podania:

10 
jajek na twardo przekrojonych na połowy
4 łyżeczki
świeżej kolendry, posiekanej
Opcjonalnie: ugotowany ryż

Przygotowanie

Gulasz: Zmiksuj na pastę olej, galangal, trawę cytrynową, cukier palmowy, kolendrę i szalotkę. Podsmażaj pastę przez 3 minuty. Następnie zalej mlekiem kokosowym i zagotuj. Dodaj herbatę w torebkach na 1 minutę. Wyjmij torebki herbaty i dodaj odsączony chlebowiec oraz liście kaffiru. Redukuj sos przez ok. 10 minut. Na koniec dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. 

Sposób podania: Gotowy gulasz z chlebowca podawaj z połówkami jajek na twardo, posiekaną kolendrą oraz z ryżem (opcjonalnie).

Tip

ID przepisu: F1013

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.