

Gudeg jogja: indonezyjski gulasz z chlebowca
Chlebowiec (jackfruit) to niezwykle wszechstronny, a teraz także bardzo modny składnik kuchni wegetariańskiej. Egzotyczny gulasz warzywny z tego przepisu przyrządzany jest z dodatkiem trawy cytrynowej i herbaty. Delikatnie kwaskowaty aromat Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman podkreśla wyjątkowy smak dania.
Składniki
Gulasz:
Do podania:
Przygotowanie
Gulasz: Zmiksuj na pastę olej, galangal, trawę cytrynową, cukier palmowy, kolendrę i szalotkę. Podsmażaj pastę przez 3 minuty. Następnie zalej mlekiem kokosowym i zagotuj. Dodaj herbatę w torebkach na 1 minutę. Wyjmij torebki herbaty i dodaj odsączony chlebowiec oraz liście kaffiru. Redukuj sos przez ok. 10 minut. Na koniec dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.
Sposób podania: Gotowy gulasz z chlebowca podawaj z połówkami jajek na twardo, posiekaną kolendrą oraz z ryżem (opcjonalnie).
Tip
ID przepisu: F1013
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej