

Dorsz w sosie puttanesca
Zainspirowani włoskim makaronem alla puttanesca, stworzyliśmy przepis na dorsza w sosie puttanesca. Jego sekretnym składnikiem jest Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, który nadaje daniu świeży i pikantny akcent.
Składniki
Sos:
Kuskus:
Ryba:
Filet z ryby, ok. - 160 g, Sos, ok. - 100 g, Kuskus, ok. - 110 g
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i czosnek podsmażaj na patelni z oliwą, aż się zeszklą. Dodaj kapary, anchois, oliwki, passatę, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i cukier. Redukuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 2
Doprowadź bulion do wrzenia. Zalej kuskus i odstaw na 10 minut.
Krok 3
Do kuskusu dodaj ogórka, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i oliwę z oliwek.
Krok 4
Pokrój dorsza na kawałki o wadze 160 g każdy. Oprósz mąką i smaż na gorącej patelni z olejem roślinnym, aż się zezłocą.
Krok 5
Nałóż kuskus na talerze. Polej sosem i ułóż rybę na wierzchu. Podawaj z przybraniem z pietruszki.
Wskazówka:
Oprósz rybę odrobiną mąki, aby nie przywierała do patelni.
ID przepisu: F1031
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej