Corn dog w stylu koreańskim z majonezem cytrusowym
Corn dog w stylu koreańskim z majonezem cytrusowym

Corn dog w stylu koreańskim z majonezem cytrusowym

Czas ogółem78 min
75 minCzas przygotowania
3 minCzas gotowania

Corn dog spotyka fish and chips w przepisie na pyszne szaszłyki z dorsza z orzeźwiającym dipem. Sos Poke Kikkoman o bogatym, wytrawnym smaku doda aromatu nie tylko dipowi, ale i panierce.

Składniki

10 porcj(e/i)

Ryba:

1,7 kg
dorsza bez skóry
20 
patyczków do szaszłyków

Sos:

500 g
majonezu
1 ½ g
startej skórki z cytryny
100 g
drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 g
posiekanego szczypiorku
1 ½ g
chili w proszku

Ciasto:

200 g
mąki pszennej typu 405
100 g
polenty
12 ½ g
cukru
3 ¾ g
proszku do pieczenia
25 g
soli
375 ml
pełnego mleka
250 g
płatków kukurydzianych
200 g
płatków ryżowych
2 l
oleju do smażenia

Przybranie:

1 g
posiekanego szczypiorku
10 g
czarnego sezamu
10 
ćwiartek cytryny
Alergeny:
gluten, soja, mleko, ryby, jaja, sezam, gorczyca
Całkowita waga na porcję:
290 g
Waga na składnik:

2 corn dogi po ok. - 115 g, każdy (w sumie 230 g bez patyczków) Sos, ok. - 60 g, Przybranie, ok. - 2 g

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój rybę w równe kostki (ok. 4×4 cm). Marynuj w misce z Sosem Poke Kikkoman przez 15 minut. Nadziej ok. 85 g ryby (3-4 kostki) na każdy patyczek. Odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Przygotuj dip. Wymieszaj Sos Poke Kikkoman, majonez, skórkę z cytryny, cebulę, szczypiorek i proszek chili. Wstaw do lodówki.

Krok 3

Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, polentę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie wmieszaj mleko, aby uzyskać gładką konsystencję.

Krok 4

Za pomocą wałka z grubsza rozdrobnij płatki kukurydziane i ryżowe w woreczku do zamrażania. Przesyp do płytkiej miski.

Krok 5

Rozgrzej olej do 175 °C. Lekko osusz szaszłyki rybne, zanurz je w cieście, a następnie obtocz w mieszance płatków. Smaż w gorącym oleju przez ok. 3 minuty, aż się zezłocą. Nałóż po dwa corn dogi na talerz. Polej odrobiną sosu i udekoruj szczypiorkiem, sezamem i ćwiartką cytryny.

Wskazówka:

Do ciasta możesz dodać do smaku różne przyprawy według własnego uznania, np. paprykę, pieprz cayenne lub yuzu.

ID przepisu: F1036

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Odkryj więcej

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.