

Corn dog w stylu koreańskim z majonezem cytrusowym
Corn dog spotyka fish and chips w przepisie na pyszne szaszłyki z dorsza z orzeźwiającym dipem. Sos Poke Kikkoman o bogatym, wytrawnym smaku doda aromatu nie tylko dipowi, ale i panierce.
Składniki
Ryba:
Sos:
Ciasto:
Przybranie:
2 corn dogi po ok. - 115 g, każdy (w sumie 230 g bez patyczków) Sos, ok. - 60 g, Przybranie, ok. - 2 g
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój rybę w równe kostki (ok. 4×4 cm). Marynuj w misce z Sosem Poke Kikkoman przez 15 minut. Nadziej ok. 85 g ryby (3-4 kostki) na każdy patyczek. Odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
Przygotuj dip. Wymieszaj Sos Poke Kikkoman, majonez, skórkę z cytryny, cebulę, szczypiorek i proszek chili. Wstaw do lodówki.
Krok 3
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, polentę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie wmieszaj mleko, aby uzyskać gładką konsystencję.
Krok 4
Za pomocą wałka z grubsza rozdrobnij płatki kukurydziane i ryżowe w woreczku do zamrażania. Przesyp do płytkiej miski.
Krok 5
Rozgrzej olej do 175 °C. Lekko osusz szaszłyki rybne, zanurz je w cieście, a następnie obtocz w mieszance płatków. Smaż w gorącym oleju przez ok. 3 minuty, aż się zezłocą. Nałóż po dwa corn dogi na talerz. Polej odrobiną sosu i udekoruj szczypiorkiem, sezamem i ćwiartką cytryny.
Wskazówka:
Do ciasta możesz dodać do smaku różne przyprawy według własnego uznania, np. paprykę, pieprz cayenne lub yuzu.
ID przepisu: F1036
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej