

Chrupiące taquitos z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką
Meksykańska przystawka w wersji wege: nadziewane mini tortille pieczone do chrupkości i podawane z owocowo-pikantną salsą. Ostrego akcentu doda im Sos Poke Kikkoman na bazie sosu sojowego, oleju z prażonego sezamu, cytryny i chili.
Składniki
Farsz:
Salsa:
Przygotowanie
Farsz: Posiekaj cebulę i czosnek. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na oleju. Pokrusz drobno tofu. Dodaj do warzyw i smaż do zrumienienia. Dodaj Sos Poke Kikkoman, odsączoną fasolę, kukurydzę i kminek. Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 10 minut.
Taquitos: Tortille pokrój w prostokąty o szerokości dłoni. Nałóż wcześniej przygotowany farsz i dodaj cheddar. Zwiń tortille w rulonik i ułóż obok siebie na blasze. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 5 minut, aż się zezłocą.
Salsa: Awokado pokrój w kostkę. Posiekaj jalapeño, kolendrę i cebulę. Z pomidorów usuń miąższ i pokrój w taką samą kostkę, jak awokado. Składniki wymieszaj dokładnie z Sosem Poke Kikkoman i sokiem z limonki.
Sposób podania: Taquitos ułóż na talerzu i udekoruj salsą.
Tip
ID przepisu: F1022
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej