

Tajska zupa limonkowa z tofu, łososiem i krewetkami
Bomba smaku po tajsku: ta lekka zupa z limonką i trawą cytrynową oczaruje cię swoim egzotycznym zapachem i naładuje zdrową energią dzięki łososiowi, warzywom i tofu. A Sos sojowy Kikkoman dopełni dzieła!
Składniki
Zupa:
Do podania:
Przygotowanie
Zupa: Podsmażaj czosnek, imbir i chili, aż zaczną wydzielać aromat. Łososia oczyść ze skóry i ości. Łososia i tofu pokrój w kostkę. Bakłażany przekrój na połowy lub ćwiartki. Grzyby pokrój w paski. Marchewkę pokrój w słupki. Groszek cukrowy pokrój na trzy części Podgrzej bulion z liśćmi kaffiru. Trawę cytrynową posiekaj i dodaj do zupy. Gotuj przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe, warzywa (oprócz brokułów), Sos sojowy Kikkoman oraz sos rybny. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dodaj brokuły oraz tajską bazylię. Gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj sok z limonki, rybę, tofu oraz krewetki. Gotuj dalej przez ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sposób podania: Zupę posyp liśćmi tajskiej bazylii i kolendry. Podawaj z ćwiartkami limonki.
Tip
ID przepisu: F1023
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej