

Skrzydełka teriyaki z colesławem i pikantnymi ziemniakami
Wspólne oglądanie meczu? Ten amerykański klasyk jeszcze podkręci wrażenia! Skrzydełka buffalo z tego przepisu wyróżnia japoński akcent uzyskany dzięki Sosowi do woka Kikkoman Teriyaki. Skrzydełka podajemy z pikantnymi łódeczkami ziemniaczanymi, kolorową surówką i kremowym dipem.
Składniki
Na skrzydełka:
Na colesława:
Na łódeczki ziemniaczane:
Na sos:
- Skrzydełka z kurczaka ok. 300 g (z kośćmi)
- Łódeczki ziemniaczane ok. 100 g
- Colesław ok. 90 g
- Sos ok. 70 g
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj maślankę z przyprawami na marynatę. Opłucz i osusz skrzydełka z kurczaka, a następnie marynuj je przez co najmniej 1 godzinę. Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Wyjmij skrzydełka z marynaty i obtocz je w mące. Rozgrzej olej do ok. 170 °C i smaż skrzydełka partiami przez ok. 7 minut, aż będą złocistobrązowe. Wymieszaj usmażonego kurczaka w misce z Tabasco i Sosem do woka Kikkoman Teriyaki.
Krok 2
Przygotuj colesława. W misce wymieszaj warzywa i jabłka. Dodaj sól i cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj olej sezamowy i sok z cytryny i wymieszaj. Chłódź do momentu podania. Przed podaniem odcedź na sicie.
Krok 3
Wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, solą i olejem. Rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 °C przez ok. 25 minut, aż będą chrupiące. Dopraw chili i płatkami soli morskiej.
Krok 4
Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw do momentu podania.
Krok 5
Nałóż po 7 skrzydełek (300 g) na talerz i podawaj z łódeczkami ziemniaczanymi, colesławem i dipem.
Wskazówka:
Klasyczne skrzydełka buffalo obtacza się w mieszance ostrego sosu i masła. Alternatywa, którą ci proponujemy, jest nieco słodsza i mniej ostra, ale możesz to zmienić, dostosowując ilość Tabasco do twoich upodobań! Skrzydełka możesz także wstępnie usmażyć, a następnie zrumienić do pożądanego koloru przed podaniem. Upewnij się, że osiągną temperaturę co najmniej 85 °C przy kości, aby osiągnęły idealną miękkość!
ID przepisu: F1072
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej