Skrzydełka teriyaki z colesławem i pikantnymi ziemniakami
Skrzydełka teriyaki z colesławem i pikantnymi ziemniakami

Skrzydełka teriyaki z colesławem i pikantnymi ziemniakami

Wspólne oglądanie meczu? Ten amerykański klasyk jeszcze podkręci wrażenia! Skrzydełka buffalo z tego przepisu wyróżnia japoński akcent uzyskany dzięki Sosowi do woka Kikkoman Teriyaki. Skrzydełka podajemy z pikantnymi łódeczkami ziemniaczanymi, kolorową surówką i kremowym dipem.

Składniki

10 porcj(e/i)

Na skrzydełka:

500 ml
maślanki
10 g
czosnku w proszku
10 g
papryki w proszku, ostrej
15 g
soli
5 g
pieprzu, mielonego
3 ½ kg
skrzydełek z kurczaka
400 g
mąki pszennej, typ 405
200 g
mąki kukurydzianej
2 l
oleju roślinnego do smażenia na głębokim tłuszczu
10 ml
Tabasco

Na colesława:

200 g
czerwonej kapusty, pokrojonej w paski
200 g
marchewki, pokrojonej w paski
200 g
fenkułu, pokrojonego w paski
200 g
selera, pokrojonego w paski
100 g
jabłek, pokrojonych w paski
15 g
soli
30 g
cukru
20 ml
oleju sezamowego
60 ml
soku z cytryny

Na łódeczki ziemniaczane:

1,2 kg
młodych ziemniaków, nieobranych, umytych i pokrojonych na ćwiartki
4 g
czosnku, drobno startego
12 g
soli
30 ml
oleju roślinnego
20 g
płatków chili
płatki soli morskiej

Na sos:

300 g
majonezu
300 g
jogurtu greckiego, 10% tłuszczu
20 g
koperku, posiekanego
20 g
trybuli, posiekanej
20 g
kolendry, posiekanej
50 g
szalotki, pokrojonej w drobną kostkę
sól
pieprz
Alergeny:
Soja, gluten, mleko, jaja, gorczyca, siarczyny, seler, sezam
Całkowita waga na porcję:
560 g
Waga na składnik:
  • Skrzydełka z kurczaka ok. 300 g (z kośćmi)
  • Łódeczki ziemniaczane ok. 100 g
  • Colesław ok. 90 g
  • Sos ok. 70 g

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj maślankę z przyprawami na marynatę. Opłucz i osusz skrzydełka z kurczaka, a następnie marynuj je przez co najmniej 1 godzinę. Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Wyjmij skrzydełka z marynaty i obtocz je w mące. Rozgrzej olej do ok. 170 °C i smaż skrzydełka partiami przez ok. 7 minut, aż będą złocistobrązowe. Wymieszaj usmażonego kurczaka w misce z Tabasco i Sosem do woka Kikkoman Teriyaki.

Krok 2

Przygotuj colesława. W misce wymieszaj warzywa i jabłka. Dodaj sól i cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj olej sezamowy i sok z cytryny i wymieszaj. Chłódź do momentu podania. Przed podaniem odcedź na sicie.

Krok 3

Wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, solą i olejem. Rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 °C przez ok. 25 minut, aż będą chrupiące. Dopraw chili i płatkami soli morskiej.

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw do momentu podania.

Krok 5

Nałóż po 7 skrzydełek (300 g) na talerz i podawaj z łódeczkami ziemniaczanymi, colesławem i dipem.

Wskazówka:

Klasyczne skrzydełka buffalo obtacza się w mieszance ostrego sosu i masła. Alternatywa, którą ci proponujemy, jest nieco słodsza i mniej ostra, ale możesz to zmienić, dostosowując ilość Tabasco do twoich upodobań! Skrzydełka możesz także wstępnie usmażyć, a następnie zrumienić do pożądanego koloru przed podaniem. Upewnij się, że osiągną temperaturę co najmniej 85 °C przy kości, aby osiągnęły idealną miękkość!

ID przepisu: F1072

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.