

Sałatka z ośmiornicą, kalarepą i jabłkiem
Danie fusion, jakiego jeszcze nie było. Ośmiornica w duecie z tradycyjnymi niemieckimi dodatkami - kalarepą i kwaśnym jabłkiem, a wszystko skąpane w pysznym dressingu z Sosu sojowego Kikkoman i Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman. To orzeźwiające i pikantne danie zapewni twoim gościom porcję ochłody nawet w największe upały.
Składniki
Sałatka:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj osoloną wodę w dużym rondlu. Dodaj ośmiornicę i gotuj przez około 50-60 minut, aż zmięknie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
W małej misce połącz Sos sojowy Kikkoman, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, ocet ryżowy, Olej sezamowy Kikkoman, miód, czosnek i chili.
Krok 3
Pokrój ostudzoną ośmiornicę na kawałki wielkości kęsa i umieść w dużej misce. Dodaj kwaśne jabłko, kalarepę, kolendrę i dymkę. Polej przygotowanym dressingiem i dobrze wymieszaj.
Krok 4
Podawaj sałatkę na talerzach. Udekoruj prażonym sezamem i kolendrą.
Wskazówka
Aby uzyskać porcje równej wielkości, nakładaj ośmiornicę osobno do każdej porcji sałatki.
ID przepisu: F1057
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej