Kwiaty cukinii z pomidorami teriyaki
Kwiaty cukinii z pomidorami teriyaki

Kwiaty cukinii z pomidorami teriyaki

To wyrafinowane i nieoczywiste danie dowodzi, że cukinia oferuje znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. Chrupiące kwiaty cukinii w połączeniu z pysznym miksem pomidorów i ciecierzycy uzupełnia doskonale Marynata Teriyaki Kikkoman.

Składniki

10 porcj(e/i)

Na kwiaty cukinii:

600 g
kwiatów cukinii (30 szt. po 20 g)
300 g
hummusu
200 g
mieszanki do ciasta tempura
1 l
oleju do smażenia na głębokim tłuszczu
sól morska
chili w proszku

Na pomidory:

200 g
czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie paski
10 g
czosnku, pokrojonego w cienkie paski
500 g
ciecierzycy, ugotowanej
2 kg
mieszanych pomidorów, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
50 g
musztardy
50 g
miodu
200 ml
oliwy z oliwek, plus odrobina do smażenia
10 g
liści bazylii
10 g
kolendry
50 g
orzeszków piniowych, prażonych
Alergeny:
Soja, gluten, siarczyny, sezam, gorczyca
Całkowita waga na porcję:
465 g
Waga na składnik:
  • Mieszanka pomidorowa ok. 250 g
  • Kwiaty cukinii ok. 210 g
  • Orzeszki piniowe ok. 5 g

Przygotowanie

Krok 1

Wyrwij pręciki z kwiatów cukinii. Użyj rękawa cukierniczego, aby napełnić każdy kwiat ok. 10 g hummusu. Przygotuj ciasto tempura zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej frytownicę do 175 °C, zanurz kwiaty w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. Odsącz z tłuszczu i dopraw solą morską i chili w proszku.

Krok 2

Cebulę i czosnek podsmażaj z ciecierzycą i odrobiną oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodaj pomidory i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wymieszaj Marynatę Teriyaki Kikkoman, musztardę, miód i oliwę z oliwek na sos winegret, a następnie polej nim pomidory.

Krok 3

Nałóż mieszankę pomidorów teriyaki na talerze. Udekoruj bazylią i kolendrą. Na wierzch nałóż po trzy pieczone w piekarniku kwiaty cukinii i posyp prażonymi orzeszkami piniowymi.

Wskazówka:

 Jeśli nie masz kwiatów cukinii, równie dobrze sprawdzą się cienkie plasterki cukinii. Hummus możesz podać na boku jako dodatek.

ID przepisu: F1070

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Masz pytania dotyczące przepisów lub naszych produktów?

Z przyjemnością na nie odpowiemy.

Skontaktuj się z nami

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.