

Kwiaty cukinii z pomidorami teriyaki
To wyrafinowane i nieoczywiste danie dowodzi, że cukinia oferuje znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. Chrupiące kwiaty cukinii w połączeniu z pysznym miksem pomidorów i ciecierzycy uzupełnia doskonale Marynata Teriyaki Kikkoman.
Składniki
Na kwiaty cukinii:
Na pomidory:
- Mieszanka pomidorowa ok. 250 g
- Kwiaty cukinii ok. 210 g
- Orzeszki piniowe ok. 5 g
Przygotowanie
Krok 1
Wyrwij pręciki z kwiatów cukinii. Użyj rękawa cukierniczego, aby napełnić każdy kwiat ok. 10 g hummusu. Przygotuj ciasto tempura zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej frytownicę do 175 °C, zanurz kwiaty w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. Odsącz z tłuszczu i dopraw solą morską i chili w proszku.
Krok 2
Cebulę i czosnek podsmażaj z ciecierzycą i odrobiną oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodaj pomidory i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wymieszaj Marynatę Teriyaki Kikkoman, musztardę, miód i oliwę z oliwek na sos winegret, a następnie polej nim pomidory.
Krok 3
Nałóż mieszankę pomidorów teriyaki na talerze. Udekoruj bazylią i kolendrą. Na wierzch nałóż po trzy pieczone w piekarniku kwiaty cukinii i posyp prażonymi orzeszkami piniowymi.
Wskazówka:
Jeśli nie masz kwiatów cukinii, równie dobrze sprawdzą się cienkie plasterki cukinii. Hummus możesz podać na boku jako dodatek.
ID przepisu: F1070
Przepis w PDF
Pobierz PDFOdkryj więcej