Grupa Kikkoman

Kikkoman: światowy lider na rynku sosu sojowego

Początki Grupy Kikkoman to produkcja i sprzedaż sosu sojowego. Miliony ludzi na całym świecie znają i używają Naturalnie warzony sos sojowy. Jednak firma Kikkoman jest także zaangażowana w inne działalności biznesowe w branży i poza nią, w Japonii i za granicą.

Przykładowo, Kikkoman utworzył spółki zależne i wykupił udziały w firmach z sektora farmaceutyki, wina, likierów, soków owocowych, przetworów pomidorowych i kuchni azjatyckiej.

Międzynarodowa Grupa JFC, jedna z największych azjatyckich firm zajmujących się sprzedażą hurtową jedzenia, także jest spółką zależną Grupy Kikkoman.

Globalne zakłady produkcyjne Kikkomana

Ok. 7000 ludzi wpływa na rozwój tej japońskiej korporacji, pracując w Japonii, Singapurze, na Tajwanie, w Chinach, Austrii, Kanadzie, USA i Europie. Kikkoman ma dziewięć zakładów produkcyjnych w Japonii, USA, Singapurze, na Tajwanie, w Chinach i Holandii. Około 400 milionów litrów naturalnie warzonego sosu sojowego transportuje się rocznie do supermarketów, delikatesów i sklepów azjatyckich.

Kikkoman w Europie

W 1973 r. Kikkoman pojawił się w Europie – w niemieckim Düsseldorfie otwarto japońską restaurację. Klienci mogli tam zobaczyć jedzenie przygotowywane na żywo, poczuć jak sos sojowy komponuje się z mięsem, lokalnymi potrawami i składnikami i nauczyć się, jak używać sosu sojowego w domu. Sprzedaż była aktywnie promowana, jak w USA, gdzie oferowano próbki sosu i podpowiadano, jak wykorzystywać go w gotowaniu, a wzrost sprzedaży napędzał popyt w Niemczech.

W październiku 1997 Kikkoman otworzył pierwszy europejski zakład produkcyjny w holenderskim mieście Hoogezand-Sappemeer, aby zaspokoić wzrastający w Europie popyt na sos sojowy. Ten zakład produkcyjny nadal wytwarza sosy Kikkomana na cały rynek europejski.

Czy wiesz, że...?

Naturalnie warzony sos sojowy od Kikkomana produkuje się z czterech podstawowych składników: soi, pszenicy, soli i wody.