Jedzenie do podziału: talerzyki to kulinarny trend dla twojej restauracji

24. czerwca 2025

Okazja do dzielenia się jedzeniem, odkrywania nowych smaków i degustowania wielu różnorodnych dań - oto, co sprawia, że potrawy w formacie przekąsek są tak wyjątkowe. Zamiast jednego dużego dania głównego - kilka mniejszych talerzyków, które naturalnie zachęcają wszystkich do częstowania się. Od tapas i banchan po dim sum i meze, w wielu kuchniach narodowych od dawna kultywuje się tradycję wspólnego dzielenia posiłku. Dzisiaj trend jedzenia do podziału staje się coraz popularniejszy.

Dla gości twojej restauracji oznacza to większą różnorodność, więcej radości z jedzenia i jeszcze więcej kulinarnych doznań. Dla ciebie - jako restauratora - to świetny sposób na uelastycznienie menu i skłonienie gości do przedłużenia wizyty. Pokażemy ci, jak wprowadzić koncepcję talerzyków do oferty twojej restauracji; podpowiemy, które klasyczne dania można serwować w mniejszych porcjach i jak nadać im wyjątkowy akcent z produktami Kikkoman.

Dlaczego tak przyjemnie dzielić się jedzeniem?

Jedzenie od zawsze łączyło ludzi. Dzielenie się posiłkiem to świetny pretekst do rozmowy, zachęta do próbowania nowych smaków i okazja do cieszenia się swoim towarzystwem.

Dla twoich gości to również obietnica wyjątkowego doświadczenia kulinarnego:

  • Większa różnorodność: zamiast wybierać tylko jedno danie, każdy może spróbować wszystkich potraw po trochu.
  • Towarzyska atmosfera: jedzenie staje się tematem rozmowy - to świetny pomysł na spotkanie w większej grupie, a nawet na pierwszą randkę.
  • Relaksujące doświadczenie: bez sztywnego menu i tradycyjnych dań głównych wizyta w restauracji przebiega w nieformalnej atmosferze.

Goście restauracji są dzisiaj odważniejsi niż kiedykolwiek. Dla tych, którzy chętnie próbują nowych kombinacji smaków, talerzyki z przekąskami są genialną alternatywą dla tradycyjnego sposobu serwowania i jedzenia posiłków.

Skąd wziął się trend na jedzenie do podziału?

Pomysł dzielenia się jedzeniem nie jest oczywiście nowy. Wiele kuchni narodowych na całym świecie ma długoletnie tradycje oparte właśnie o tę formułę:

  • W Hiszpanii są to tapas - małe wytrawne przekąski, które idealnie pasują do wina.
  • W Azji wspólne posiłki często polegają na dzieleniu się ze znajomymi dim sum, pierożkami gyoza lub przekąskami w stylu izakaya.
  • Środkowy Wschód słynie z meze - kolorowych i różnorodnych małych dań, którymi łatwo się dzielić.  
  • Nawet w USA mini-burgery (sliders) i przekąski, które je się palcami, na dobre weszły do menu wielu restauracji. 

Nic zatem dziwnego, że ten światowy trend przenika do branży gastronomicznej - z powodzeniem realizuje bowiem potrzebę większej elastyczności, różnorodności i towarzyskości.

Jak włączyć talerzyki do menu restauracji

Jeśli chcesz dodać talerzyki do oferty swojej restauracji, pamiętaj o kilku rzeczach.

1. Twoje menu: małe porcje, wielkie doznania smakowe

Aby koncepcja dzielenia się jedzeniem odniosła sukces, niezbędny jest przemyślany dobór dań - pysznych, atrakcyjnych wizualnie i ułatwiających gościom dzielenie się.

  • Zaproponuj swoim gościom zarówno dania serwowane na ciepło, jak i na zimno, aby każdy znalazł coś dla siebie.
  • Aby trafić do szerokiego grona klientów, niezbędne jest uwzględnienie w menu dań wegetariańskich i wegańskich. 
  • Baw się teksturami i smakami - od chrupiących, poprzez kremowe albo wytrawne, aż po pełne świeżości. Zapewnisz w ten sposób zróżnicowane i satysfakcjonujące doznania kulinarne swoim gościom. 

2. Właściwy plating – liczy się pierwsze wrażenie

Sposób, w jaki serwujemy potrawę, w dużej mierze przesądza o jej sukcesie w oczach gości. Dania talerzykowe muszą nie tylko świetnie smakować – powinny także atrakcyjnie wyglądać:

  • Podawanie przekąsek na półmisku lub desce zachęca gości do samodzielnego nakładania jedzenia na talerz i próbowania wielu różnych potraw.
  • Małe miseczki lub talerzyki pomogą pięknie zaprezentować danie i zamienią każdy posiłek w zmysłowe doświadczenie.
  • Finger food ułatwia gościom delektowanie się jedzeniem bez używania sztućców – to idealna opcja na spotkania towarzyskie w nieformalnej atmosferze.

3. Efektywne gotowanie

Aby koncepcja jedzenia do podziału sprawdziła się również w twojej restauracji, przygotowania trzeba zacząć, dosłownie, od kuchni - mianowicie od zoptymalizowania procesu przyrządzania dań:

  • Aby skrócić czas oczekiwania na zamówienie przez gości, postaw na dania, które da się przygotować szybko i efektywnie.
  • Zadbaj o różnorodność i niesłabnącą atrakcyjność twojej oferty kulinarnej - menu powinno być elastyczne i sezonowe.
  • Stawiaj na wysokiej jakości składniki i wyraziste smaki - takie, jakie oferują produkty Kikkoman - aby nadać swoim potrawom wyjątkowy charakter.

Które klasyki można serwować jako talerzyki?

Istnieje wiele tradycyjnych dań, które z łatwością można dostosować do serwowania w mniejszych porcjach:

  • Stek wołowy z dodatkami → mini-szaszłyki ze steków z aromatycznym dipem
  • Rolki sushi → kąski sushi lub wykwintnie zaaranżowane sashimi
  • Burgery → mini-slidery z kreatywnymi dodatkami
  • Zupy → jako przystawka o intensywnym smaku serwowana w małej miseczce
  • Makarony → gniazda makaronowe z różnymi sosami do spróbowania
  • Dania z woka → aromatyczne warzywa stir-fry z woka podawane w małych miseczkach

Dzięki tym twórczym wariacjom z łatwością dostosujesz swoje aktualne menu do trendu, jakim jest jedzenie do podziału - bez konieczności opracowywania zupełnie nowej karty dań.

Jak produkty Kikkoman dodają przekąskom coś ekstra

Sukces dania opiera się na składnikach. Kikkoman oferuje szeroki wybór doskonałej jakości produktów, które dodadzą talerzykom pysznego akcentu:

  • Sos sojowy Kikkoman - idealny do dipów, marynat i dressingów, które dopełnią każde danie.
  • Marynaty Teriyaki Kikkoman – doskonałe do glazurowanych szaszłyków mięsnych, warzyw lub małych przystawek.
  • Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman – inspirowane kuchnią azjatycką przekąski zyskują świeży, owocowy twist.
  • Sos sezamowy Kikkoman – perfekcyjny do mini-sałatek lub bowli z azjatyckim akcentem.

Nasze wszechstronne sosy dodają dużo smaku niedużym daniom. Każdy kęs to jeszcze więcej zmysłowych doznań dla twoich gości. 

Porcje wielkości przekąsek: przepis na sukces twojej restauracji

Niezależnie, czy chcesz odświeżyć swoje menu, czy zaoferować gościom zupełnie nowy sposób ucztowania, dania w formacie przekąsek robią z jedzenia interaktywne, towarzyskie i zróżnicowane doświadczenie. Z odpowiednimi składnikami, kreatywnymi sposobami podania i produktami premium od Kikkomana możesz śmiało wprowadzić ten trend do swojego menu - i zachwycić wszystkich gości.

Skontaktuj się z nami!

Masz pytania dotyczące naszych produktów lub ich dostępności? A może po prostu chcesz dowiedzieć się więcej o Kikkomanie? Napisz do nas!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obowiązkowe

Prosimy zapoznać się z Informacją o ochronie danych. Więcej informacji handlowych można znaleźć w zakładce Redakcja.