JAPOŃSKA
TRADYCJA NOWOROCZNA
Shōgatsu, japoński Nowy Rok, to ważne rodzinne święto. Jednym z popularnych zwyczajów jest wspólne jedzenie osechi-ryōri w dzień Nowego Roku. To specjalne potrawy, które przygotowuje się w Sylwestra, żeby nie trzeba było gotować pierwszego dnia nowego roku. Ta wielowiekowa tradycja do dziś pozostaje częścią japońskiej kultury.
Każde z wielu małych dań osechi-ryōri ma szczególne znaczenie w kontekście nadchodzącego roku. Przynoszące szczęście przekąski pakuje się do pudełek jūbako. Dobrą wróżbę niosą nie tylko same składniki, lecz także lakierowane pudełka, które można układać jedno na drugim, co symbolizuje „pomnażanie” szczęścia.
Takie właśnie pudełko z osechi-ryōri w środku zdobi nowy dozownik z limitowanej edycji Kikkoman! Sos sojowy Kikkoman jest nierozerwalnie związany z historią Japonii i dodaje smaku zarówno japońskim, jak i europejskim świątecznym potrawom.