Pytania i odpowiedzi

Jak dużo sosu sojowego muszę użyć?

Ilość sosu sojowego zależy od tego, jaką przyrządzasz potrawę i oczywiście od Twoich preferencji. Zaletą używania Naturalnie warzonego sosu sojowego od Kikkomana jest to, że nigdy nie możesz nim nadmiernie przyprawić jedzenia. Kikkoman wydobywa naturalny smak składników, nie przyćmiewając go. W przypadku innych sosów sojowych, szczególnie tych produkowanych chemicznie, gdy dodasz o kilka kropel za dużo, syntetyczny smak i aromat mogą zdominować i w rezultacie zrujnować potrawę.

Czy gdy używam sosu, potrzebuję jeszcze soli?

Nie musisz w ogóle używać soli, jeśli doprawiasz potrawę sosem sojowym. Sos sojowy idealnie zastępuje sól! Osoby preferujące dietę niskosolną mogą użyć Naturalnie warzonego sosu sojowego o obniżonej o 43% zawartości soli.

Jak należy przechowywać sos sojowy?

Otwartą butelkę z sosem sojowym najlepiej przechowywać w lodówce, gdzie jest chroniona przed wpływem światła i ciepła.

Czy sos sojowy pasuje tylko do azjatyckich potraw?

Pomimo azjatyckiego pochodzenia, Naturalnie warzony sos sojowy od Kikkomana jest uniwersalną przyprawą. Jest idealny do dań azjatyckich oraz innych kuchni – od zup po sałatki, od mięsa po ryby i od warzyw po makaron.

Jak określić, czy sos sojowy jest naturalnie warzony?

Na podstawie koloru, smaku i zapachu. Jednak trudno spróbować tego produktu w supermarkecie. Najlepiej przyjrzeć się dokładnie liście składników. Naturalnie warzony sos sojowy od Kikkomana zawiera tylko cztery naturalne składniki: soję, pszenicę, wodę i sól. Nie zawiera barwników ani ulepszaczy smaku. I jest naturalnie, a nie chemicznie warzony.

Czy Kikkoman zawiera sztuczne dodatki?

Nie, sos sojowy od Kikkomana zawiera tylko cztery naturalne składniki: soję, pszenicę, wodę i sól. Łączą się one w trakcie naturalnego procesu warzenia i tworzą Naturalnie warzony sos sojowy od Kikkomana. Nie używamy żadnych sztucznych dodatków.

Czy jest jakaś różnica pomiędzy sosem sojowym w butelce z dozownikiem, a sosem w „normalnej” butelce.

Nie, nie ma żadnej różnicy. Oba produkty to ten sam Naturalnie warzony sos sojowy. Wlaliśmy go tylko do różnych butelek. Ikoniczna butelka od projektanta to piękny element stołu. Estetyczny dozownik jest wygodny i daje maksymalną kontrolę nalewania. Butelkę tę można też napełnić ponownie i myć w zmywarce.

Jaka jest różnica pomiędzy chińskim a japońskim sosem sojowym?

Chiński sos sojowy jest warzony krócej niż japoński. Wiele chińskich sosów ma wyższą zawartość soli niż ich japońskie odpowiedniki. Co więcej, niektóre chińskie sosy są mieszanymi produktami, czyli połączeniem naturalnie warzonych i chemicznie produkowanych sosów sojowych. Chińskie sosy sojowe często zawierają dodatki. 

Czy sos sojowy od Kikkomana jest chińskim sosem sojowym?

Naturalnie warzony sos sojowy od Kikkomana jest japońskim sosem sojowym. Można go jednak używać do przyprawiania chińskich potraw. To uniwersalna przyprawa.

Jaka jest różnica pomiędzy sosem sojowym od Kikkomana a innymi sosami sojowymi?

Sekretem Naturalnie warzonego sosu sojowego od Kikkomana są cztery czyste składniki, naturalny proces warzenia i ok. 300 różnych aromatów. Sos jest produkowany zgodnie z trzystuletnią recepturą.

Jak robi się sos sojowy?

Naturalnie warzony sos sojowy od Kikkomana jest produkowany zgodnie z trzystuletnią recepturą w ciągu sześciomiesięcznego procesu warzenia. Do produkcji używa się tylko czterech czystych składników, czyli soi, pszenicy, wody i soli. Sos sojowy nie zawiera innych dodatków. Kliknij tutaj, aby przeczytać o różnych etapach procesu produkcji.

Jakie wartości odżywcze zawiera Naturalnie warzony sos sojowy od Kikkomana?

Nasz Naturalnie warzony sos sojowy zawiera następujące wartości odżywcze na 100 ml:

Jakie są wartości odżywcze Naturalnie warzonego sosu sojowego o obniżonej o 43% zawartości soli?

Nasz Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli zawiera następujące wartości odżywcze na 100 ml:

Czy Naturalnie warzony sos sojowy od Kikkomana nie zawiera glutenu?

Zawartość glutenu w Naturalnie warzonym sosie sojowym od Kikkomana jest niższa niż próg wykrywalności wynoszący 10 ppm (zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez niezależne instytuty). Dla osób nietolerujących glutenu zalecamy bezglutenowy sos sojowy Tamari.

Czy sos sojowy od Kikkomana jest produkowany z genetycznie modyfikowanych ziaren soi?

Kikkoman dba o to, aby do naturalnej produkcji sosu były używane tylko składniki wysokiej jakości. Dlatego wszystkie produkty Kikkomana wytworzone w Holandii są produkowane tylko z soi niemodyfikowanej genetycznie.

Czy produkty Kikkomana są tworzone w Japonii?

Naturalnie warzony sos sojowy do Kikkomana na rynek europejski jest produkowany w Sappemeer (Holandia). Do produkcji Naturalnie warzonego sosu sojowego używane są tylko czyste składniki. Nasiona soi są sprowadzane z Brazylii, Kanady lub USA, pszenica rośnie w Niemczech, a woda i sól pochodzą z Holandii. Nasiona soi z Brazylii są dostarczane tylko przez firmy z certyfikatem ProTerra. Fundacja ProTerra to organizacja non-profit, która ulepsza i promuje zrównoważoną produkcję paszy i pożywienia na wszystkich jej etapach. Więcej informacji na temat ProTerra znajduje się pod linkiem https://www.proterrafoundation.org/.