Wyszukiwanie
Filtr
Zupa krem z białych warzyw
Bookmark
55 od 481

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw
Całkowity czas: 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
1889 kJ / 451 kcal
Tłuszcz: 21.88 g
Białko: 15.25 g
Węglowodany: 52 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 30 g masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 pietruszki obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 korzenia selera obranego i pokrojonego w kostkę
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 300 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 200 g ciecierzycy z zalewą z puszki 
  • 750 ml wody
  • 4-7 łyżek naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
  • 4 łyżki białego wina
  • 250 ml mleka
  • 125 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę zeszklić na dużej patelni na średnim ogniu – nie przypalić! Dodać rozgnieciony czosnek oraz cienkie plasterki białej części pora i wymieszać. Dodać pietruszkę, seler, kalafior oraz ziemniaki i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Dodać ciecierzycę z zalewą, wodę, wino, naturalnie warzony ekologiczny sos sojowy Kikkoman i przyprawy. Całość zagotować. Przykryć patelnię pokrywką i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa się ugotują. Dodać mleko i śmietanę, a następnie zblendować zupę na krem. 

Podawać ze świeżymi ziołami i pieczywem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
1889 kJ / 451 kcal
Tłuszcz: 21.88 g
Białko: 15.25 g
Węglowodany: 52 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 30 g masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 pietruszki obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 korzenia selera obranego i pokrojonego w kostkę
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 300 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 200 g ciecierzycy z zalewą z puszki 
  • 750 ml wody
  • 4-7 łyżek naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
  • 4 łyżki białego wina
  • 250 ml mleka
  • 125 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 mielonej gałki muszkatołowej