
55 od 481
Zupa krem z białych warzyw

Całkowity czas:
45 min.
Czas przygotowania:
45 min.
1889 kJ / 451 kcal
Tłuszcz:
21.88 g
Białko:
15.25 g
Węglowodany:
52 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 30 g masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 por pokrojony w cienkie plasterki
- 2 pietruszki obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 korzenia selera obranego i pokrojonego w kostkę
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 300 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
- 200 g ciecierzycy z zalewą z puszki
- 750 ml wody
- 4-7 łyżek naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 4 łyżki białego wina
- 250 ml mleka
- 125 ml śmietany
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na dużej patelni na średnim ogniu – nie przypalić! Dodać rozgnieciony czosnek oraz cienkie plasterki białej części pora i wymieszać. Dodać pietruszkę, seler, kalafior oraz ziemniaki i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Dodać ciecierzycę z zalewą, wodę, wino, naturalnie warzony ekologiczny sos sojowy Kikkoman i przyprawy. Całość zagotować. Przykryć patelnię pokrywką i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa się ugotują. Dodać mleko i śmietanę, a następnie zblendować zupę na krem.
Podawać ze świeżymi ziołami i pieczywem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
45 min.
Czas przygotowania:
45 min.
1889 kJ / 451 kcal
Tłuszcz:
21.88 g
Białko:
15.25 g
Węglowodany:
52 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 30 g masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 por pokrojony w cienkie plasterki
- 2 pietruszki obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 korzenia selera obranego i pokrojonego w kostkę
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 300 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
- 200 g ciecierzycy z zalewą z puszki
- 750 ml wody
- 4-7 łyżek naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 4 łyżki białego wina
- 250 ml mleka
- 125 ml śmietany
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 mielonej gałki muszkatołowej