Wyszukiwanie
Filtr
Zupa grzybowa z chrupiącym bekonem i pop-cornem
Bookmark
9 od 428

Zupa grzybowa z chrupiącym bekonem i pop-cornem

Ta sycąca, łatwa do przyrządzenia zupa grzybowa to prawdziwe „jedzenie na pocieszenie”. Swój nietuzinkowy smak i konsystencję zawdzięcza chrupkiemu bekonowi, prażonej kukurydzy i ziołom. Ostrzejsza nuta chrzanu i papryczek chili w mig rozgrzeje każdego zmarzlucha.

Zupa grzybowa z chrupiącym bekonem i pop-cornem
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 5 min.
czas gotowania 25 min.
1543 kJ / 369 kcal
Tłuszcz: 30,2 g
Białko: 10,2 g
Węglowodany: 16,3 g

Składniki dla 2 porcji

  • 150 g borowików (opcjonalnie kurek) lub pieczarek
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Dodatkowo:

  • 50 g plastrów wędzonego boczku
  • 20 g popcornu
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanej papryki jalapeno

przygotowanie

  1. Oczyszczone grzyby pokrój na plasterki. Usmaż grzyby w rondlu na maśle razem z cebulą i drobno posiekanym czosnki-em. Zalej bulionem, dopraw kurkumą i pieprzem. Gotuj 20 minut. Śmietanę zmieszaj z chrzanem i sosem sojowym Kikkoman. Dodaj do zupy i gotuj 1-2 minuty.
  2. Plastry boczku podsmaż lub zgrilluj, aż staną się złociste i chrupiące.
  3. Zupę podawaj z plastrami boczku, pop-cornem, papryczkami jalapeno oraz pie-truszką i koperkiem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 5 min.
czas gotowania 25 min.
1543 kJ / 369 kcal
Tłuszcz: 30,2 g
Białko: 10,2 g
Węglowodany: 16,3 g

Składniki dla 2 porcji

  • 150 g borowików (opcjonalnie kurek) lub pieczarek
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Dodatkowo:

  • 50 g plastrów wędzonego boczku
  • 20 g popcornu
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanej papryki jalapeno