
Ziemniaczana zupa krem z kurkami

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 250 g świeżych kurek (można zastąpić grzybami z puszki)
- 1 duża cebula
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżka stołowa masła lub margaryny
- ½ l bulionu
- 125 g tofu
- 3-4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki stołowe wytrawnego sherry
- ½ pęczka bazylii
przygotowanie
Kurki oczyścić, ewentualnie ostrożnie umyć, większe grzyby pokroić. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Tłuszcz rozpuścić w garnku, dodać grzyby i smażyć je przez krótką chwilę. Po podsmażeniu grzyby wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki lekko podgrzać w garnku, zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut.
Przed użyciem włożyć tofu na 5 minut do zimnej wody. Następnie pokroić w kostkę, dodać do zupy i wymieszać. Przy pomocy miksera lub ręcznego blendera zmiksować zupę w garnku na gładką masę i spienić. Po ponownym zagotowaniu doprawić sosem sojowym, pieprzem i sherry, dodać kurki i podgrzać je w zupie. Przed podaniem krem posypać bazylią.
Wskazówki: Do kremu idealnie pasuje świeża bagietka. Przygotowanie zupy nie jest trudne. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem koniecznie spienić zupę blenderem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 250 g świeżych kurek (można zastąpić grzybami z puszki)
- 1 duża cebula
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżka stołowa masła lub margaryny
- ½ l bulionu
- 125 g tofu
- 3-4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki stołowe wytrawnego sherry
- ½ pęczka bazylii