Wyszukiwanie
Filtr
Ziemniaczana zupa krem z kurkami
Bookmark
12 od 302

Ziemniaczana zupa krem z kurkami

Ziemniaczana zupa krem z kurkami
Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 35 min.
883 kJ / 211 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 250 g świeżych kurek (można zastąpić grzybami z puszki)
  • 1 duża cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżka stołowa masła lub margaryny
  • ½ l bulionu
  • 125 g tofu
  • 3-4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki stołowe wytrawnego sherry
  • ½ pęczka bazylii

przygotowanie

Kurki oczyścić, ewentualnie ostrożnie umyć, większe grzyby pokroić. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Tłuszcz rozpuścić w garnku, dodać grzyby i smażyć je przez krótką chwilę. Po podsmażeniu grzyby wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki lekko podgrzać w garnku, zalać bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut.

Przed użyciem włożyć tofu na 5 minut do zimnej wody. Następnie pokroić w kostkę, dodać do zupy i wymieszać. Przy pomocy miksera lub ręcznego blendera zmiksować zupę w garnku na gładką masę i spienić. Po ponownym zagotowaniu doprawić sosem sojowym, pieprzem i sherry, dodać kurki i podgrzać je w zupie. Przed podaniem krem posypać bazylią.

Wskazówki: Do kremu idealnie pasuje świeża bagietka. Przygotowanie zupy nie jest trudne. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem koniecznie spienić zupę blenderem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 35 min.
883 kJ / 211 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 250 g świeżych kurek (można zastąpić grzybami z puszki)
  • 1 duża cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżka stołowa masła lub margaryny
  • ½ l bulionu
  • 125 g tofu
  • 3-4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki stołowe wytrawnego sherry
  • ½ pęczka bazylii