Zielone risotto z grzybami

Czas ogółem 60 min
25 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Zielony bulion

15 g
świeżej pietruszki
15 g
świeżej bazylii
4 
zielonych liści z dymek
200 g
mrożonego szpinaku
500 g
wody

Bulion Ponzu

500 g
wody

Zielone risotto

300 g
ryżu do risotto
20 g
oliwy z pierwszego tłoczenia
4 
biała część z dymek, drobno posiekana
bulion Ponzu, patrz wyżej
zielony bulion, patrz wyżej

Zapiekane grzyby

500 g
oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
25 g
oliwy z pierwszego tłoczenia
5 g
soli

Do przybrania

500 g
oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
25 g
masła
100 g
drobno startego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 1880 kJ  /  449 kcal
12 g Tłuszcz
9 g Białko
43 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Grzyby wymieszać z 25 g oliwy i 5 g soli, wyłożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor. Wyłączyć piekarnik. Skropić grzyby 30 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu i pozostawić w wyłączonym piekarniku do momentu przygotowania pozostałych składników. 5 g listków pietruszki oraz 5 g listków bazylii drobno posiekać i odstawić na bok.

Krok 2

Pozostałą pietruszkę, bazylię, dymkę i mrożony szpinak włożyć do miksera lub robota kuchennego. Dodać 500 g wody i miksować na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund do uzyskania kremowej masy. Zielony bulion odstawić na bok.

Krok 3

Pozostałe 500 g wody wymieszać z cytrusowym sosem sojowym Ponzu. Na dużej patelni z pokrywką rozgrzać oliwę. Dodać ryż i mieszając dusić przez 2 minuty. Dodać białe części dymki i gotować przez minutę często mieszając. Dodać mieszankę wody i Ponzu, przykryć i zagotować. Następnie zredukować płomień do minimum. Gotować przez 10 minut.

Krok 4

Dodać zielony bulion, zamieszać i gotować jeszcze przez co najmniej 8-10 minut do wchłonięcia większości płynu. Ryż powinien być al dente, czyli lekko twardawy (koniecznie spróbuj!). Dodać masło i parmezan – masło powinno się roztopić. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować wcześniej przygotowanymi grzybami, pozostałym sosem z patelni, zieleniną i ziołami. Podawać natychmiast ze startym parmezanem.

ID przepisu: 69

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Grzyby wymieszać z 25 g oliwy i 5 g soli, wyłożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor. Wyłączyć piekarnik. Skropić grzyby 30 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu i pozostawić w wyłączonym piekarniku do momentu przygotowania pozostałych składników. 5 g listków pietruszki oraz 5 g listków bazylii drobno posiekać i odstawić na bok.

Pozostałą pietruszkę, bazylię, dymkę i mrożony szpinak włożyć do miksera lub robota kuchennego. Dodać 500 g wody i miksować na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund do uzyskania kremowej masy. Zielony bulion odstawić na bok.

Pozostałe 500 g wody wymieszać z cytrusowym sosem sojowym Ponzu. Na dużej patelni z pokrywką rozgrzać oliwę. Dodać ryż i mieszając dusić przez 2 minuty. Dodać białe części dymki i gotować przez minutę często mieszając. Dodać mieszankę wody i Ponzu, przykryć i zagotować. Następnie zredukować płomień do minimum. Gotować przez 10 minut.

Dodać zielony bulion, zamieszać i gotować jeszcze przez co najmniej 8-10 minut do wchłonięcia większości płynu. Ryż powinien być al dente, czyli lekko twardawy (koniecznie spróbuj!). Dodać masło i parmezan – masło powinno się roztopić. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować wcześniej przygotowanymi grzybami, pozostałym sosem z patelni, zieleniną i ziołami. Podawać natychmiast ze startym parmezanem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.