Wyszukiwanie
Filtr
Zielone risotto z grzybami
Bookmark
83 od 302

Zielone risotto z grzybami

Zielone risotto z grzybami
Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
1880 kJ / 449 kcal
Tłuszcz: 12 g
Białko: 9 g
Węglowodany: 43 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Zielony bulion:

  • 15 g świeżej pietruszki
  • 15 g świeżej bazylii
  • 125 g zielonych liści z 4 dymek
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 500 g wody

Bulion Ponzu

Zielone risotto

  • 300 g ryżu do risotto
  • 20 g oliwy z pierwszego tłoczenia
  • biała część z 4 dymek, drobno posiekana
  • bulion Ponzu, patrz wyżej
  • zielony bulion, patrz wyżej

Zapiekane grzyby

  • 500 g oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
  • 25 g oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 5 g soli
  • 30 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu

Do przybrania

  • 500 g oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
  • 25 g masła
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz 

 

 

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Grzyby wymieszać z 25 g oliwy i 5 g soli, wyłożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor. Wyłączyć piekarnik. Skropić grzyby 30 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu i pozostawić w wyłączonym piekarniku do momentu przygotowania pozostałych składników. 5 g listków pietruszki oraz 5 g listków bazylii drobno posiekać i odstawić na bok.

Pozostałą pietruszkę, bazylię, dymkę i mrożony szpinak włożyć do miksera lub robota kuchennego. Dodać 500 g wody i miksować na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund do uzyskania kremowej masy. Zielony bulion odstawić na bok.

Pozostałe 500 g wody wymieszać z cytrusowym sosem sojowym Ponzu. Na dużej patelni z pokrywką rozgrzać oliwę. Dodać ryż i mieszając dusić przez 2 minuty. Dodać białe części dymki i gotować przez minutę często mieszając. Dodać mieszankę wody i Ponzu, przykryć i zagotować. Następnie zredukować płomień do minimum. Gotować przez 10 minut.

Dodać zielony bulion, zamieszać i gotować jeszcze przez co najmniej 8-10 minut do wchłonięcia większości płynu. Ryż powinien być al dente, czyli lekko twardawy (koniecznie spróbuj!).

Dodać masło i parmezan – masło powinno się roztopić. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować wcześniej przygotowanymi grzybami, pozostałym sosem z patelni, zieleniną i ziołami. Podawać natychmiast ze startym parmezanem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
1880 kJ / 449 kcal
Tłuszcz: 12 g
Białko: 9 g
Węglowodany: 43 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Zielony bulion:

  • 15 g świeżej pietruszki
  • 15 g świeżej bazylii
  • 125 g zielonych liści z 4 dymek
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 500 g wody

Bulion Ponzu

Zielone risotto

  • 300 g ryżu do risotto
  • 20 g oliwy z pierwszego tłoczenia
  • biała część z 4 dymek, drobno posiekana
  • bulion Ponzu, patrz wyżej
  • zielony bulion, patrz wyżej

Zapiekane grzyby

  • 500 g oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
  • 25 g oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 5 g soli
  • 30 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu

Do przybrania

  • 500 g oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
  • 25 g masła
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz