
Zielone risotto z grzybami

Składniki dla 4 porcja / porcje
Zielony bulion:
- 15 g świeżej pietruszki
- 15 g świeżej bazylii
- 125 g zielonych liści z 4 dymek
- 200 g mrożonego szpinaku
- 500 g wody
Bulion Ponzu
- 60 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 500 g wody
Zielone risotto
- 300 g ryżu do risotto
- 20 g oliwy z pierwszego tłoczenia
- biała część z 4 dymek, drobno posiekana
- bulion Ponzu, patrz wyżej
- zielony bulion, patrz wyżej
Zapiekane grzyby
- 500 g oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
- 25 g oliwy z pierwszego tłoczenia
- 5 g soli
- 30 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu
Do przybrania
- 500 g oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
- 25 g masła
- 100 g drobno startego parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Grzyby wymieszać z 25 g oliwy i 5 g soli, wyłożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor. Wyłączyć piekarnik. Skropić grzyby 30 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu i pozostawić w wyłączonym piekarniku do momentu przygotowania pozostałych składników. 5 g listków pietruszki oraz 5 g listków bazylii drobno posiekać i odstawić na bok.
Pozostałą pietruszkę, bazylię, dymkę i mrożony szpinak włożyć do miksera lub robota kuchennego. Dodać 500 g wody i miksować na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund do uzyskania kremowej masy. Zielony bulion odstawić na bok.
Pozostałe 500 g wody wymieszać z cytrusowym sosem sojowym Ponzu. Na dużej patelni z pokrywką rozgrzać oliwę. Dodać ryż i mieszając dusić przez 2 minuty. Dodać białe części dymki i gotować przez minutę często mieszając. Dodać mieszankę wody i Ponzu, przykryć i zagotować. Następnie zredukować płomień do minimum. Gotować przez 10 minut.
Dodać zielony bulion, zamieszać i gotować jeszcze przez co najmniej 8-10 minut do wchłonięcia większości płynu. Ryż powinien być al dente, czyli lekko twardawy (koniecznie spróbuj!).
Dodać masło i parmezan – masło powinno się roztopić. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować wcześniej przygotowanymi grzybami, pozostałym sosem z patelni, zieleniną i ziołami. Podawać natychmiast ze startym parmezanem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
Zielony bulion:
- 15 g świeżej pietruszki
- 15 g świeżej bazylii
- 125 g zielonych liści z 4 dymek
- 200 g mrożonego szpinaku
- 500 g wody
Bulion Ponzu
- 60 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 500 g wody
Zielone risotto
- 300 g ryżu do risotto
- 20 g oliwy z pierwszego tłoczenia
- biała część z 4 dymek, drobno posiekana
- bulion Ponzu, patrz wyżej
- zielony bulion, patrz wyżej
Zapiekane grzyby
- 500 g oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
- 25 g oliwy z pierwszego tłoczenia
- 5 g soli
- 30 g cytrusowego sosu sojowego Ponzu
Do przybrania
- 500 g oczyszczonych grzybów, większe grzyby przekrojone wzdłuż na połówki
- 25 g masła
- 100 g drobno startego parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz