Wyszukiwanie
Filtr
Zapiekanka ziemniaczana z cebulą i śmietaną w chrupiącej panierce panko
Bookmark
38 od 294

Zapiekanka ziemniaczana z cebulą i śmietaną w chrupiącej panierce panko

Zapiekanka ziemniaczana z cebulą i śmietaną w chrupiącej panierce panko
Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 40 min.
3561 kJ / 851 kcal
Tłuszcz: 54.4 g
Białko: 23.2 g
Węglowodany: 61.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój nożem lub mandoliną do warzyw w cienkie plasterki.
  2. Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię ze śmietaną, mlekiem owsianym i sosem sojowym. Zagotuj. Odcedź kukurydzę i dodaj ją do mieszanki śmietanowej razem z ziemniakami. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj ser i pozwól mu się stopić. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne.
  3. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Smaż w gorącym oleju, aż się przyrumieni. Dodaj sos Teriyaki BBQ z miodem. Zagotuj krótko i dopraw pieprzem do smaku.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180℃ (160℃ z termoobiegiem). Umyj groszek i obetnij twarde końcówki. Groszek i cebulę przełóż masą ziemniaczaną w naczyniu do zapiekanek.
  5. Posyp zapiekankę płatkami masła, bułką tartą panko i pestkami słonecznika. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Podawaj.
Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 40 min.
3561 kJ / 851 kcal
Tłuszcz: 54.4 g
Białko: 23.2 g
Węglowodany: 61.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje