Zapiekane nachosy z guacamole i salsą

Czas ogółem 30 min
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Oto przepis na nachosy w twoim stylu! Do ich wypełnienia możesz użyć swoich ulubionych składników. Świeża zielenina doskonale uzupełni smak sera. Dobrym pomysłem na dodatek jest również groszek cukrowy i papryka. Jeśli lubisz pikantne dania, sięgnij po świeże papryczki chili.

Składniki

8 porcj(e/i)

Nachosy

1 
ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
1 szczypta
kminku
250 g
steka wołowego (polędwicy)

Guacamole

50 g
pomidorków koktajlowych
50 g
szalotek
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 
dojrzałe awokado
1 
limonka
10 g
świeżej kolendry
1 szczypta
kminku
300 g
nachosów
125 g
startego sera - cheddara i/lub mozzarelli
100 g
pomidorków koktajlowych
75 g
kukurydzy konserwowej
50 g
marynowanej czerwonej cebuli
100 g
crème fraîche
100 g
salsy pomidorowej
świeża kolendra
Wartości odżywcze (na porcję) 1933 kJ  /  463 kcal
30,3 g Tłuszcz
15,9 g Białko
30,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek drobno zetrzyj i wymieszaj z sosem sojowym Kikkoman, pieprzem i kminkiem. Marynuj stek przez około 10 minut. Następnie grilluj na rozgrzanej patelni grillowej przez 4 minuty z każdej strony. Możesz użyć zwykłej patelni z odrobiną oleju. Odstaw na 5 minut, po czym pokrój steka w cienkie paski.

Krok 2

Przygotuj guacamole. Pomidory, szalotki i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj w moździerzu z oliwą. Dodaj pokrojone w kostkę awokado. Ugnieć, a następnie dopraw sosem sojowym Kikkoman, sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i kminkiem

Krok 3

Ułóż nachosy na blasze do pieczenia lub w brytfannie. Posyp serem z wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180°C) na około 5-6 minut, aż ser się roztopi.

Krok 4

Na wierzchu nachosów rozłóż plasterki steka, guacamole, przekrojone na pół pomidory, kukurydzę, marynowaną cebulę, crème fraiche, salsę i świeżą kolendrę.

ID przepisu: 1094

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Czosnek drobno zetrzyj i wymieszaj z sosem sojowym Kikkoman, pieprzem i kminkiem. Marynuj stek przez około 10 minut. Następnie grilluj na rozgrzanej patelni grillowej przez 4 minuty z każdej strony. Możesz użyć zwykłej patelni z odrobiną oleju. Odstaw na 5 minut, po czym pokrój steka w cienkie paski.

Przygotuj guacamole. Pomidory, szalotki i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj w moździerzu z oliwą. Dodaj pokrojone w kostkę awokado. Ugnieć, a następnie dopraw sosem sojowym Kikkoman, sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i kminkiem

Ułóż nachosy na blasze do pieczenia lub w brytfannie. Posyp serem z wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180°C) na około 5-6 minut, aż ser się roztopi.

Na wierzchu nachosów rozłóż plasterki steka, guacamole, przekrojone na pół pomidory, kukurydzę, marynowaną cebulę, crème fraiche, salsę i świeżą kolendrę.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.