Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu
Wyszukiwanie
Filtr
187 od 328

Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu

Szybki i prosty przepis na stir-fry z kruchą wołowiną i warzywami w pikantnym sosie

Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu
Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 20 min.
czas gotowania 15 min.
2653 kJ / 633 kcal
Tłuszcz: 36 g
Białko: 35,2 g
Węglowodany: 35,9 g

Składniki dla 2 porcja / porcje

  • 250 g steka z antrykotu pociętego w paski
  • 150 g różyczek brokułu gałązkowego lub zwykłego
  • 1 czerwona papryka kalifornijska pokrojona w paski
  • 1 czerwona papryka w piórkach
  • ½ pęczka drobno posiekanej cebuli dymki
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku     
  • 15 g świeżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę
  • 5 łyżek oleju do smażenia

*Porada 3

Do przybrania:

  • 1 łyżka drobno posiekanego łyżeczka szczypiorku (opcja: świeża kolendra, świeża bazylia)
  • Listki zerwane z kilku łodyżek karbowanej natki pietruszki
  • 1 drobno posiekana cebula dymka
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 175 g ugotowanego ryżu basmati

przygotowanie

  1. W woku zagotuj wodę, dodaj brokuły, zblanszuj je i odcedź na sitku.
     
  2. Osusz wok. Rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego, dodaj kawałki mięsa, szybko podsmaż i zdejmij z palnika.
     
  3. Podsmaż paprykę kalifornijską i cebulę, a następnie cebulę dymkę i zdejmij z palnika.
     
  4. Oczyść wok. Następnie podsmaż czosnek z imbirem na pozostałym oleju.
     
  5. Dodaj podsmażone warzywa i mięso.
     
  6. Dodaj sos z czarnego pieprzu i warzywa.
     
  7. Dodaj sosu sojowego Kikkoman i oleju z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.
     
  8. Posyp mięso i warzywa szczypiorkiem, pietruszką i cebulką.
     
  9. Polej sosem pozostałym w woku, posyp pieprzem i podaj z gotowanym ryżem basmati.

Porada 1: Jeśli sos z czarnego pieprzu nie będzie dostępny, dodaj mieszankę 1 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, ¼ łyżki brązowego cukru, ¼ łyżki sosu Worcestershire, ½ łyżki oleju, 1 łyżki mąki, 2 ½ drobno posiekanego ząbka czosnku, ¼ drobno posiekanej białej cebuli, ¼ łyżki czarnego pieprzu i 200 ml bulionu wołowego (lub 50 ml Sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman, pomijając czosnek w przepisie).

Porada 2: Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Porada 3: Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Porada 4: Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Porada 5: Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Porada 6: Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Porada 7: Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Porada 8:  Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 20 min.
czas gotowania 15 min.
2653 kJ / 633 kcal
Tłuszcz: 36 g
Białko: 35,2 g
Węglowodany: 35,9 g

Składniki dla 2 porcja / porcje

  • 250 g steka z antrykotu pociętego w paski
  • 150 g różyczek brokułu gałązkowego lub zwykłego
  • 1 czerwona papryka kalifornijska pokrojona w paski
  • 1 czerwona papryka w piórkach
  • ½ pęczka drobno posiekanej cebuli dymki
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku     
  • 15 g świeżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę
  • 5 łyżek oleju do smażenia

*Porada 3

Do przybrania:

  • 1 łyżka drobno posiekanego łyżeczka szczypiorku (opcja: świeża kolendra, świeża bazylia)
  • Listki zerwane z kilku łodyżek karbowanej natki pietruszki
  • 1 drobno posiekana cebula dymka
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 175 g ugotowanego ryżu basmati