
Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu
Szybki i prosty przepis na stir-fry z kruchą wołowiną i warzywami w pikantnym sosie

Składniki na 2 porcj(e/i)
- 250 g steka z antrykotu pociętego w paski
- 150 g różyczek brokułu gałązkowego lub zwykłego
- 1 czerwona papryka kalifornijska pokrojona w paski
- 1 czerwona papryka w piórkach
- ½ pęczka drobno posiekanej cebuli dymki
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 15 g świeżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę
- 5 łyżek oleju do smażenia
*Porada 3
- 50 ml sosu z czarnego pieprzu
- *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- *Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman
Do przybrania:
- 1 łyżka drobno posiekanego łyżeczka szczypiorku (opcja: świeża kolendra, świeża bazylia)
- Listki zerwane z kilku łodyżek karbowanej natki pietruszki
- 1 drobno posiekana cebula dymka
- Świeżo zmielony pieprz
- 175 g ugotowanego ryżu basmati
Przygotowanie:
- W woku zagotuj wodę, dodaj brokuły, zblanszuj je i odcedź na sitku.
- Osusz wok. Rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego, dodaj kawałki mięsa, szybko podsmaż i zdejmij z palnika.
- Podsmaż paprykę kalifornijską i cebulę, a następnie cebulę dymkę i zdejmij z palnika.
- Oczyść wok. Następnie podsmaż czosnek z imbirem na pozostałym oleju.
- Dodaj podsmażone warzywa i mięso.
- Dodaj sos z czarnego pieprzu i warzywa.
- Dodaj sosu sojowego Kikkoman i oleju z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.
- Posyp mięso i warzywa szczypiorkiem, pietruszką i cebulką.
- Polej sosem pozostałym w woku, posyp pieprzem i podaj z gotowanym ryżem basmati.
Porada 1: Jeśli sos z czarnego pieprzu nie będzie dostępny, dodaj mieszankę 1 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, ¼ łyżki brązowego cukru, ¼ łyżki sosu Worcestershire, ½ łyżki oleju, 1 łyżki mąki, 2 ½ drobno posiekanego ząbka czosnku, ¼ drobno posiekanej białej cebuli, ¼ łyżki czarnego pieprzu i 200 ml bulionu wołowego (lub 50 ml Sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman, pomijając czosnek w przepisie).
Porada 2: Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Porada 3: Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Porada 4: Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Porada 5: Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Porada 6: Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Porada 7: Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Porada 8: Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 250 g steka z antrykotu pociętego w paski
- 150 g różyczek brokułu gałązkowego lub zwykłego
- 1 czerwona papryka kalifornijska pokrojona w paski
- 1 czerwona papryka w piórkach
- ½ pęczka drobno posiekanej cebuli dymki
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 15 g świeżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę
- 5 łyżek oleju do smażenia
*Porada 3
- 50 ml sosu z czarnego pieprzu
- *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- *Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman
Do przybrania:
- 1 łyżka drobno posiekanego łyżeczka szczypiorku (opcja: świeża kolendra, świeża bazylia)
- Listki zerwane z kilku łodyżek karbowanej natki pietruszki
- 1 drobno posiekana cebula dymka
- Świeżo zmielony pieprz
- 175 g ugotowanego ryżu basmati