
Wołowina smażona z boczniakami i makaronem sojowym
Składniki dla 4 porcji
- 500 g filetów z wołowiny
- 1 pęczek cebuli dymki
- 400 g boczniaków
- 200 g tofu
- 2 łyżki stołowe oleju sojowego
- 500 ml bulionu warzywnego (instant)
- 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- świeżo zmielony biały pieprz
- 80 g makaronu sojowego
- 4 małe pomidory
- 4 małe świeże jajka
przygotowanie
Filet wołowy osuszyć i pokroić na cieniutkie plastry. Dymkę umyć, oczyścić i pokroić na skos w krążki. Boczniaki oczyścić i pokroić w szerokie paski, tofu pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, mięso podsmażyć przez chwilę i wyjąć. Tofu podsmażyć w tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa i również wyjąć z patelni. Pomidory umyć, przepołowić, usunąć z nich zielone szypułki i pokroić w ósemki lub szesnastki.
Bulion i sos sojowy Kikkoman wlać na patelnię, dodać drobno pokrojony makaron sojowy, dymkę, boczniaki i pomidory. Całość podgrzać. Dodać filet wołowy, pamiętając, aby nie mieszać składników. Jajka roztrzepać i dodać do potrawy chwilę przed podaniem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 500 g filetów z wołowiny
- 1 pęczek cebuli dymki
- 400 g boczniaków
- 200 g tofu
- 2 łyżki stołowe oleju sojowego
- 500 ml bulionu warzywnego (instant)
- 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- świeżo zmielony biały pieprz
- 80 g makaronu sojowego
- 4 małe pomidory
- 4 małe świeże jajka