
Wołowina marynowana w sosie Ponzu

Składniki dla 2 porcja / porcje
- 500 g steku wołowego
- 125 ml Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka stołowa miodu
przygotowanie
Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman wymieszać na marynatę z sokiem z limonki i czosnkiem. Mięso wstawić na noc do lodówki w celu zamarynowania. Przed przyrządzeniem wyjąć stek z marynaty, osuszyć i w zależności od preferencji usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Następnie pozwolić mięsu odpocząć. W międzyczasie zagotować marynatę z olejem sezamowym i miodem. Gotować do momentu, aż przybierze konsystencję sosu.
Pokroić stek w plastry i podać w towarzystwie ziemniaków oraz świeżej sałaty.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 2 porcja / porcje
- 500 g steku wołowego
- 125 ml Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka stołowa miodu