Wyszukiwanie
Filtr
Wołowe fondue
Bookmark
132 od 285

Wołowe fondue

Kalorie (na porcję): 2222 kJ / 531 kcal

Składniki dla 6 porcji

Wołowe fondue

  • 1 litr wywaru wołowego
  • 600 g mięsa wołowego bez kości
  • 200 g groszku zielonego
  • 1 słodki ziemniak
  • 1 słoik marynowanej młodej kukurydzy

Sos Cumberland

  • 100 g dżemu z brusznicy lub konfitury z czerwonej porzeczki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki Ponzu orange Kikkoman
  • czarny pieprz 

Sos z orzeszków ziemnych

  • 125 masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman
  • Sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 szalotka
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 ząbka czosnku

Wywar wołowy (domowej roboty)

  • 2 cebule, w łupkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kg mięsa na zupę
  • 1 kg kości wołowych
  • 2 marchewki
  • 1 żółta marchewka
  • 100 g selera
  • 6 litrów wody
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 natki pietruszki
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 60 ml ekologicznego sosu sojowego Kikkoman

przygotowanie

Wywar wołowy (domowej roboty)

Dokładnie umyj mięso i kości. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz pianę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 3 godziny. Przelej wywar przez sito i dosól do smaku.

Zamiast wywaru domowej roboty można użyć gotowego bulionu lub kostek rosołowych.

Sos z orzeszków ziemnych

Obierz orzeszki i posiekaj je z grubsza. Podpraż na patelni bez oleju. Odstaw z ognia. Pokrój drobno szalotkę, imbir i czosnek. Podsmaż na oleju, aż zmiękną. Dodaj mleko kokosowe i poczekaj, aż zgęstnieje. Następnie dodaj orzeszki ziemne i masło orzechowe. Dodaj sok z limonki i Sos Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman.

Sos Cumberland

Połącz dżem z musztardą, Sosem Ponzu Orange, skórką i sokiem z pomarańczy. Dopraw do smaku.

Wołowe fondue

Pokrój mięso na 2-centymetrowe kawałki. Blanszuj groszek zielony gorącą wodą, zanim wrzucisz go do zimnej wody. Obierz słodkiego ziemniaka i pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj przez kilka minut, aż będzie al dente. Podgrzej wywar wołowy w garnku do fondue nad ogniem. Umieść garnek do fondue na podstawce. Nadziej mięso lub warzywa na szpikulce i gotuj w wywarze. Podawaj z sosami.

Wegetariańskie

W przypadku wegetariańskiego fondue użyj wywaru warzywnego i pomiń mięso.

 

Składniki dla 6 porcji

Wołowe fondue

  • 1 litr wywaru wołowego
  • 600 g mięsa wołowego bez kości
  • 200 g groszku zielonego
  • 1 słodki ziemniak
  • 1 słoik marynowanej młodej kukurydzy

Sos Cumberland

  • 100 g dżemu z brusznicy lub konfitury z czerwonej porzeczki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki Ponzu orange Kikkoman
  • czarny pieprz 

Sos z orzeszków ziemnych

  • 125 masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman
  • Sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 szalotka
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 ząbka czosnku

Wywar wołowy (domowej roboty)

  • 2 cebule, w łupkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kg mięsa na zupę
  • 1 kg kości wołowych
  • 2 marchewki
  • 1 żółta marchewka
  • 100 g selera
  • 6 litrów wody
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 natki pietruszki
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 60 ml ekologicznego sosu sojowego Kikkoman