
Wołowe fondue
Składniki dla 6 porcji
Wołowe fondue
- 1 litr wywaru wołowego
- 600 g mięsa wołowego bez kości
- 200 g groszku zielonego
- 1 słodki ziemniak
- 1 słoik marynowanej młodej kukurydzy
Sos Cumberland
- 100 g dżemu z brusznicy lub konfitury z czerwonej porzeczki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki Ponzu orange Kikkoman
- czarny pieprz
Sos z orzeszków ziemnych
- 125 masła orzechowego
- 4 łyżki sosu Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman
- Sok wyciśnięty z jednej limonki
- 50 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 szalotka
- 3-centymetrowy kawałek imbiru
- 1/2 ząbka czosnku
Wywar wołowy (domowej roboty)
- 2 cebule, w łupkach
- 1 ząbek czosnku
- 2 kg mięsa na zupę
- 1 kg kości wołowych
- 2 marchewki
- 1 żółta marchewka
- 100 g selera
- 6 litrów wody
- 1 liść laurowy
- 1/4 natki pietruszki
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 60 ml ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
przygotowanie
Wywar wołowy (domowej roboty)
Dokładnie umyj mięso i kości. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz pianę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 3 godziny. Przelej wywar przez sito i dosól do smaku.
Zamiast wywaru domowej roboty można użyć gotowego bulionu lub kostek rosołowych.
Sos z orzeszków ziemnych
Obierz orzeszki i posiekaj je z grubsza. Podpraż na patelni bez oleju. Odstaw z ognia. Pokrój drobno szalotkę, imbir i czosnek. Podsmaż na oleju, aż zmiękną. Dodaj mleko kokosowe i poczekaj, aż zgęstnieje. Następnie dodaj orzeszki ziemne i masło orzechowe. Dodaj sok z limonki i Sos Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman.
Sos Cumberland
Połącz dżem z musztardą, Sosem Ponzu Orange, skórką i sokiem z pomarańczy. Dopraw do smaku.
Wołowe fondue
Pokrój mięso na 2-centymetrowe kawałki. Blanszuj groszek zielony gorącą wodą, zanim wrzucisz go do zimnej wody. Obierz słodkiego ziemniaka i pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj przez kilka minut, aż będzie al dente. Podgrzej wywar wołowy w garnku do fondue nad ogniem. Umieść garnek do fondue na podstawce. Nadziej mięso lub warzywa na szpikulce i gotuj w wywarze. Podawaj z sosami.
Wegetariańskie
W przypadku wegetariańskiego fondue użyj wywaru warzywnego i pomiń mięso.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 6 porcji
Wołowe fondue
- 1 litr wywaru wołowego
- 600 g mięsa wołowego bez kości
- 200 g groszku zielonego
- 1 słodki ziemniak
- 1 słoik marynowanej młodej kukurydzy
Sos Cumberland
- 100 g dżemu z brusznicy lub konfitury z czerwonej porzeczki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki Ponzu orange Kikkoman
- czarny pieprz
Sos z orzeszków ziemnych
- 125 masła orzechowego
- 4 łyżki sosu Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman
- Sok wyciśnięty z jednej limonki
- 50 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 szalotka
- 3-centymetrowy kawałek imbiru
- 1/2 ząbka czosnku
Wywar wołowy (domowej roboty)
- 2 cebule, w łupkach
- 1 ząbek czosnku
- 2 kg mięsa na zupę
- 1 kg kości wołowych
- 2 marchewki
- 1 żółta marchewka
- 100 g selera
- 6 litrów wody
- 1 liść laurowy
- 1/4 natki pietruszki
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 60 ml ekologicznego sosu sojowego Kikkoman