Wyszukiwanie
Filtr
Wegetariańskie Poke Bowl
Bookmark
343 od 428

Wegetariańskie Poke Bowl

Wegetariańskie Poke Bowl

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
  • 12 małych marchewek
  • 1/2 dyni Hokkaido lub piżmowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ananasa
  • 3-4 łyżki sosu Poke Kikkoman
  • 50 g kiełków grochu
  • 2-3 garście roszponki (lub innej sałaty)
  • 4 łyżki pestek dyni
  • świeża mięta

przygotowanie

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.

Dynię pokroić w kostkę i razem z marchewkami w całości umieścić w żaroodpornej foremce. Polać oliwą z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem i piec 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wymieszać z sosem Poke Kikkoman i pestkami dyni. 

Ananasa obrać i pokroić w kostkę.

W każdej miseczce na ryżu ułożyć kawałki ananasa, kiełki grochu, roszponkę, marchewkę i dynię. Udekorować świeżą miętą i podać w towarzystwie sosu Poke Kikkoman.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
  • 12 małych marchewek
  • 1/2 dyni Hokkaido lub piżmowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ananasa
  • 3-4 łyżki sosu Poke Kikkoman
  • 50 g kiełków grochu
  • 2-3 garście roszponki (lub innej sałaty)
  • 4 łyżki pestek dyni
  • świeża mięta