
374 od 451
Wegetariańskie Poke Bowl

Składniki
- 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
- 12 małych marchewek
- 1/2 dyni Hokkaido lub piżmowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 ananasa
- 3-4 łyżki sosu Poke Kikkoman
- 50 g kiełków grochu
- 2-3 garście roszponki (lub innej sałaty)
- 4 łyżki pestek dyni
- świeża mięta
Przygotowanie:
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.
Dynię pokroić w kostkę i razem z marchewkami w całości umieścić w żaroodpornej foremce. Polać oliwą z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem i piec 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wymieszać z sosem Poke Kikkoman i pestkami dyni.
Ananasa obrać i pokroić w kostkę.
W każdej miseczce na ryżu ułożyć kawałki ananasa, kiełki grochu, roszponkę, marchewkę i dynię. Udekorować świeżą miętą i podać w towarzystwie sosu Poke Kikkoman.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki
- 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
- 12 małych marchewek
- 1/2 dyni Hokkaido lub piżmowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 ananasa
- 3-4 łyżki sosu Poke Kikkoman
- 50 g kiełków grochu
- 2-3 garście roszponki (lub innej sałaty)
- 4 łyżki pestek dyni
- świeża mięta