
Wegetariańskie Nasi Goreng Kikkoman

Składniki dla 10 porcja / porcje
- 500 g pokrojonej w cienkie plasterki marchewki
- 500 g pokrojonej w dużą kostkę czerwonej papryki
- 500 g pokrojonej w kostkę cukinii
- 200 g pokrojonego w drobne plasterki pora
- 100 g pokrojonej w drobne piórka cebuli
- 10 g posiekanego czosnku
- 10 g posiekanego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 500 g płynnej masy jajecznej
- świeżo zmielony pieprz
- ok. 200-250 ml naturalnego sosu sojowego Kikkoman
- 1 kg ugotowanego ryżu brązowego
- pieprz Cayenne
- zmielona kurkuma
- 100 g pokrojonej w drobne plasterki cebuli dymki
przygotowanie
Marchewkę, paprykę, cukinię, por, cebulę, czosnek i imbir dusić na patelni (uchylnej) przez ok. 10 minut na 2 łyżkach rozgrzanego oleju sezamowego i 2 łyżkach rozgrzanego oleju roślinnego. Przyprawić masę jajeczną 3 łyżkami sosu sojowego oraz pieprzem i ściąć na pozostałym, rozgrzanym oleju. Dodać ryż do warzyw i krótko podgrzać. Przyprawić Nasi Goreng pozostałym sosem sojowym, pieprzem, pieprzem Cayenne i kurkumą, podzielić na porcje, ozdobić cebulą dymką i podać.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 10 porcja / porcje
- 500 g pokrojonej w cienkie plasterki marchewki
- 500 g pokrojonej w dużą kostkę czerwonej papryki
- 500 g pokrojonej w kostkę cukinii
- 200 g pokrojonego w drobne plasterki pora
- 100 g pokrojonej w drobne piórka cebuli
- 10 g posiekanego czosnku
- 10 g posiekanego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 500 g płynnej masy jajecznej
- świeżo zmielony pieprz
- ok. 200-250 ml naturalnego sosu sojowego Kikkoman
- 1 kg ugotowanego ryżu brązowego
- pieprz Cayenne
- zmielona kurkuma
- 100 g pokrojonej w drobne plasterki cebuli dymki