Wegetariańskie hosomaki z ogórkiem

Czas ogółem 20 min
20 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
450 g
ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi
6 
arkuszy nori

na nadzienie:

120 g
ogórków pokrojonych w paski
odrobina wasabi
szczypta prażonego sezamu

podawać z:

ponadto:

folia spożywcza
mata bambusowa do zwijania
Wartości odżywcze (na porcję) 619 kJ  /  147 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Arkusze nori przedzielić na pół, gładką stroną ułożyć na bambusowej macie, zachowując 5 mm margines od jej dolnej krawędzi. Ryż równomiernie rozłożyć na arkuszu. Ważne, aby pozostawić 1 cm marginesu przy górnej krawędzi nori, tak aby brzegi arkusza skleiły się podczas zwijania. Formujemy w ryżu podłużne wgłębienie, w którym ułożymy nadzienie. Rowek smarujemy niewielką ilością wasabi, a następnie układamy w nim ogórki i posypujemy sezamem.

Krok 2

Aby uformować rulon, należy delikatnie unieść ryż, trzymając palcami za dolną krawędź maty, a następnie zrolować matę aż do górnej krawędzi arkusza nori. Następnie do końca zwinąć matę i ostrożnie ścisnąć rulon obiema dłońmi. Brzeg maty unieść i obrócić rulon odrobinę do przodu, tak aby brzegi nori skleiły się ze sobą. Lekko naciskając, ponownie zwinąć rulon. Po zdjęciu bambusowej maty pokroić rulon na 6 równych kawałków.

ID przepisu: 94

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Arkusze nori przedzielić na pół, gładką stroną ułożyć na bambusowej macie, zachowując 5 mm margines od jej dolnej krawędzi. Ryż równomiernie rozłożyć na arkuszu. Ważne, aby pozostawić 1 cm marginesu przy górnej krawędzi nori, tak aby brzegi arkusza skleiły się podczas zwijania. Formujemy w ryżu podłużne wgłębienie, w którym ułożymy nadzienie. Rowek smarujemy niewielką ilością wasabi, a następnie układamy w nim ogórki i posypujemy sezamem.

Aby uformować rulon, należy delikatnie unieść ryż, trzymając palcami za dolną krawędź maty, a następnie zrolować matę aż do górnej krawędzi arkusza nori. Następnie do końca zwinąć matę i ostrożnie ścisnąć rulon obiema dłońmi. Brzeg maty unieść i obrócić rulon odrobinę do przodu, tak aby brzegi nori skleiły się ze sobą. Lekko naciskając, ponownie zwinąć rulon. Po zdjęciu bambusowej maty pokroić rulon na 6 równych kawałków.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.