
Wegetariańskie hosomaki z ogórkiem
Składniki dla 4 porcji
- 6 x 75 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi
- 6 arkuszy nori
na nadzienie:
- 6 x 20 g ogórków pokrojonych w paski
- odrobina wasabi
- szczypta prażonego sezamu
podawać z:
ponadto:
- folia spożywcza
- mata bambusowa do zwijania
przygotowanie
Arkusze nori przedzielić na pół, gładką stroną ułożyć na bambusowej macie, zachowując 5 mm margines od jej dolnej krawędzi. Ryż równomiernie rozłożyć na arkuszu. Ważne, aby pozostawić 1 cm marginesu przy górnej krawędzi nori, tak aby brzegi arkusza skleiły się podczas zwijania. Formujemy w ryżu podłużne wgłębienie, w którym ułożymy nadzienie. Rowek smarujemy niewielką ilością wasabi, a następnie układamy w nim ogórki i posypujemy sezamem.
Aby uformować rulon, należy delikatnie unieść ryż, trzymając palcami za dolną krawędź maty, a następnie zrolować matę aż do górnej krawędzi arkusza nori. Następnie do końca zwinąć matę i ostrożnie ścisnąć rulon obiema dłońmi. Brzeg maty unieść i obrócić rulon odrobinę do przodu, tak aby brzegi nori skleiły się ze sobą. Lekko naciskając, ponownie zwinąć rulon. Po zdjęciu bambusowej maty pokroić rulon na 6 równych kawałków.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 6 x 75 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi
- 6 arkuszy nori
na nadzienie:
- 6 x 20 g ogórków pokrojonych w paski
- odrobina wasabi
- szczypta prażonego sezamu
podawać z:
ponadto:
- folia spożywcza
- mata bambusowa do zwijania