
Wegetariańskie curry na szybko

Składniki dla 4 porcji
- 60 ml naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 125 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 250 g posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 duży, rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 łyżki curry w proszku
- 450 g świeżych warzyw, pokrojonych w okrągłe plastry
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
- płatki migdałów do dekoracji
przygotowanie
Wymieszać 250 ml wody z naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman, mleczkiem kokosowym i skrobią kukurydzianą.
Rozgrzać olej w woku lub głębokiej patelni. Dodać cebulę, imbir i czosnek oraz szczyptę curry w proszku, a następnie, mieszając, dusić przez minutę. Dodać mieszankę warzyw. Mieszając, smażyć warzywa przez 4 minuty lub do momentu, aż będą miękkie. Dodać ciecierzycę oraz mieszankę wody, sosu sojowego Kikkoman, mleczka kokosowego i skrobi kukurydzianej. Całość zagotować. Mieszać i gotować przez ok. minutę, aż ciecierzyca nabierze temperatury.
Udekorować płatkami migdałów. Podawać z ryżem i chutneyem z mango.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 60 ml naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 125 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 250 g posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 duży, rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 łyżki curry w proszku
- 450 g świeżych warzyw, pokrojonych w okrągłe plastry
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
- płatki migdałów do dekoracji