Wegetariański tort sushi
Wyszukiwanie
Filtr
3 od 56

Wegetariański tort sushi

Wegetariański tort sushi
Całkowity czas: 80 min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas marynowania: 30 min.
258 kJ / 61 kcal
Tłuszcz: 1.9 g
Białko: 1.7 g
Węglowodany: 9.1 g

Składniki na 1 porcj(e/i)

  • 250 g ugotowanego ryżu do sushi      

1.

  • 1 mały ogórek, ok. 8 cm
  • 1 rzodkiewka
  • 2 pestki dyni

2.

  • Po 20 g czerwonej papryki i żółtej papryki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 źdźbła szczypiorku

3.

  • 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 ½ łyżki gotowanej fasoli edamame                      

4.

5.

  • ¼ awokado  
  • ¼ pomidora wiśniowego   
  • niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej

Przygotowanie:

po 2 sztuki z 5 rodzajów

  1. Umyj ogórka. Za pomocą obieraczki odkrój 8 cienkich pasków o szerokości 1 cm. Marynuj paski ogórka w solance (3% soli) przez ok. 15 minut. Rzodkiewkę umyj i pokrój w 4 cienkie plasterki.
  2. Paprykę umyj, zblanszuj i dokładnie osusz. Umieść paprykę w małej szklanej misce z octem ryżowym i 1 łyżką wody. Marynuj przez ok. 30 minut. Umyj szczypiorek, otrzep go z wody i posiekaj na małe kawałki.
  3. Przygotuj grzyby shiitake. Usuń nóżki grzybów. Na patelnię dodaj syrop klonowy, sos sojowy, cukier, 100 ml wody i grzyby. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Ugotowane grzyby shiitake odstaw do ostygnięcia. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój miąższ awokado na 6 cienkich pasków o długości 7-8 cm i szerokości 1 cm. Przekrój ćwiartkę pomidora na pół.
  4. Aby przygotować muffiny, wytnij 10 kwadratów folii spożywczej (każdy po ok. 15 cm) i wyłóż nimi foremki na muffinki.
  5. Dokładnie osusz paski ogórka i umieść je w 2 otworach w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Paski ułóż na krzyż w taki sposób, aby zakrywały dno otworów. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze. Zagnij końce pasków ogórka do wewnątrz, aby przykryć ryż. Przykryj muffinki pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij ogórkowe muffinki sushi z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, umieść w papierowych foremkach na muffinki i udekoruj plastrami rzodkiewki i pestkami dyni.
  6. Wyjmij paprykę z marynaty. Osusz dokładnie, pokrój w drobną kostkę i ułóż na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze, przykryj pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij paprykowe muffinki sushi z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, włóż do papierowych foremek na muffinki i udekoruj szczypiorkiem.
  7. Ułóż fasolę edamame na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze. Przykryj muffinki pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij muffinki edamame z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, włóż do papierowych foremek na muffinki i udekoruj czerwoną soczewicą.
  8. Ułóż ugotowane grzyby shiitake (czarną stroną do dołu) na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze, przykryj pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij muffinki sushi z shiitake z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, włóż do papierowych foremek na muffinki i udekoruj sezamem.
  9. Ułóż paski awokado na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą (po 3 paski na otwór). Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze, przykryj pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij muffinki sushi z awokado z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, umieść w papierowych foremkach na muffinki i udekoruj pomidorem i rzeżuchą.
  10. Podawaj muffinki sushi z sosem sojowym. Smacznego!

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 80 min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas marynowania: 30 min.
258 kJ / 61 kcal
Tłuszcz: 1.9 g
Białko: 1.7 g
Węglowodany: 9.1 g

Składniki na 1 porcj(e/i)

  • 250 g ugotowanego ryżu do sushi      

1.

  • 1 mały ogórek, ok. 8 cm
  • 1 rzodkiewka
  • 2 pestki dyni

2.

  • Po 20 g czerwonej papryki i żółtej papryki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 źdźbła szczypiorku

3.

  • 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 ½ łyżki gotowanej fasoli edamame                      

4.

5.

  • ¼ awokado  
  • ¼ pomidora wiśniowego   
  • niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej