
3 od 56
Wegetariański tort sushi
Naturalnie warzony sos sojowy
Sos do ryżu
Dania główne
Warzywa
Ryż
Kuchnia japońska
Przepisy wegetariańskie
Sushi
Boże Narodzenie
Wiosna
Lato
Jesień
Zima

Całkowity czas:
80 min.
Czas przygotowania:
50 min.
Czas marynowania:
30 min.
258 kJ / 61 kcal
Tłuszcz:
1.9 g
Białko:
1.7 g
Węglowodany:
9.1 g
Składniki na 1 porcj(e/i)
- 250 g ugotowanego ryżu do sushi
1.
- 1 mały ogórek, ok. 8 cm
- 1 rzodkiewka
- 2 pestki dyni
2.
- Po 20 g czerwonej papryki i żółtej papryki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 źdźbła szczypiorku
3.
- 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy
- 1 ½ łyżki gotowanej fasoli edamame
4.
- 2 grzyby shiitake o średnicy ok. 4 cm
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 szczypta prażonego białego sezamu
5.
- ¼ awokado
- ¼ pomidora wiśniowego
- niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej
Przygotowanie:
po 2 sztuki z 5 rodzajów
- Umyj ogórka. Za pomocą obieraczki odkrój 8 cienkich pasków o szerokości 1 cm. Marynuj paski ogórka w solance (3% soli) przez ok. 15 minut. Rzodkiewkę umyj i pokrój w 4 cienkie plasterki.
- Paprykę umyj, zblanszuj i dokładnie osusz. Umieść paprykę w małej szklanej misce z octem ryżowym i 1 łyżką wody. Marynuj przez ok. 30 minut. Umyj szczypiorek, otrzep go z wody i posiekaj na małe kawałki.
- Przygotuj grzyby shiitake. Usuń nóżki grzybów. Na patelnię dodaj syrop klonowy, sos sojowy, cukier, 100 ml wody i grzyby. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Ugotowane grzyby shiitake odstaw do ostygnięcia. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój miąższ awokado na 6 cienkich pasków o długości 7-8 cm i szerokości 1 cm. Przekrój ćwiartkę pomidora na pół.
- Aby przygotować muffiny, wytnij 10 kwadratów folii spożywczej (każdy po ok. 15 cm) i wyłóż nimi foremki na muffinki.
- Dokładnie osusz paski ogórka i umieść je w 2 otworach w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Paski ułóż na krzyż w taki sposób, aby zakrywały dno otworów. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze. Zagnij końce pasków ogórka do wewnątrz, aby przykryć ryż. Przykryj muffinki pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij ogórkowe muffinki sushi z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, umieść w papierowych foremkach na muffinki i udekoruj plastrami rzodkiewki i pestkami dyni.
- Wyjmij paprykę z marynaty. Osusz dokładnie, pokrój w drobną kostkę i ułóż na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze, przykryj pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij paprykowe muffinki sushi z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, włóż do papierowych foremek na muffinki i udekoruj szczypiorkiem.
- Ułóż fasolę edamame na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze. Przykryj muffinki pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij muffinki edamame z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, włóż do papierowych foremek na muffinki i udekoruj czerwoną soczewicą.
- Ułóż ugotowane grzyby shiitake (czarną stroną do dołu) na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze, przykryj pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij muffinki sushi z shiitake z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, włóż do papierowych foremek na muffinki i udekoruj sezamem.
- Ułóż paski awokado na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą (po 3 paski na otwór). Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze, przykryj pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij muffinki sushi z awokado z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, umieść w papierowych foremkach na muffinki i udekoruj pomidorem i rzeżuchą.
- Podawaj muffinki sushi z sosem sojowym. Smacznego!
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
80 min.
Czas przygotowania:
50 min.
Czas marynowania:
30 min.
258 kJ / 61 kcal
Tłuszcz:
1.9 g
Białko:
1.7 g
Węglowodany:
9.1 g
Składniki na 1 porcj(e/i)
- 250 g ugotowanego ryżu do sushi
1.
- 1 mały ogórek, ok. 8 cm
- 1 rzodkiewka
- 2 pestki dyni
2.
- Po 20 g czerwonej papryki i żółtej papryki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 źdźbła szczypiorku
3.
- 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy
- 1 ½ łyżki gotowanej fasoli edamame
4.
- 2 grzyby shiitake o średnicy ok. 4 cm
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 szczypta prażonego białego sezamu
5.
- ¼ awokado
- ¼ pomidora wiśniowego
- niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej