
230 od 370
Wegetariański tort sushi
Naturalnie warzony sos sojowy
Sos do ryżu
Dania główne
Warzywa
Ryż
Kuchnia japońska
Przepisy wegetariańskie
Sushi
Boże Narodzenie
Wiosna
Lato
Jesień
Zima

Całkowity czas
80 min.
Czas przygotowania:
50 min.
Czas marynowania:
30 min.
258 kJ / 61 kcal
Tłuszcz:
1.9 g
Białko:
1.7 g
Węglowodany:
9.1 g
Składniki dla 1 porcja / porcje
- 250 g ugotowanego ryżu do sushi
1.
- 1 mały ogórek, ok. 8 cm
- 1 rzodkiewka
- 2 pestki dyni
2.
- Po 20 g czerwonej papryki i żółtej papryki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 źdźbła szczypiorku
3.
- 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy
- 1 ½ łyżki gotowanej fasoli edamame
4.
- 2 grzyby shiitake o średnicy ok. 4 cm
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 szczypta prażonego białego sezamu
5.
- ¼ awokado
- ¼ pomidora wiśniowego
- niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej
przygotowanie
po 2 sztuki z 5 rodzajów
- Umyj ogórka. Za pomocą obieraczki odkrój 8 cienkich pasków o szerokości 1 cm. Marynuj paski ogórka w solance (3% soli) przez ok. 15 minut. Rzodkiewkę umyj i pokrój w 4 cienkie plasterki.
- Paprykę umyj, zblanszuj i dokładnie osusz. Umieść paprykę w małej szklanej misce z octem ryżowym i 1 łyżką wody. Marynuj przez ok. 30 minut. Umyj szczypiorek, otrzep go z wody i posiekaj na małe kawałki.
- Przygotuj grzyby shiitake. Usuń nóżki grzybów. Na patelnię dodaj syrop klonowy, sos sojowy, cukier, 100 ml wody i grzyby. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Ugotowane grzyby shiitake odstaw do ostygnięcia. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój miąższ awokado na 6 cienkich pasków o długości 7-8 cm i szerokości 1 cm. Przekrój ćwiartkę pomidora na pół.
- Aby przygotować muffiny, wytnij 10 kwadratów folii spożywczej (każdy po ok. 15 cm) i wyłóż nimi foremki na muffinki.
- Dokładnie osusz paski ogórka i umieść je w 2 otworach w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Paski ułóż na krzyż w taki sposób, aby zakrywały dno otworów. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze. Zagnij końce pasków ogórka do wewnątrz, aby przykryć ryż. Przykryj muffinki pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij ogórkowe muffinki sushi z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, umieść w papierowych foremkach na muffinki i udekoruj plastrami rzodkiewki i pestkami dyni.
- Wyjmij paprykę z marynaty. Osusz dokładnie, pokrój w drobną kostkę i ułóż na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze, przykryj pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij paprykowe muffinki sushi z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, włóż do papierowych foremek na muffinki i udekoruj szczypiorkiem.
- Ułóż fasolę edamame na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze. Przykryj muffinki pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij muffinki edamame z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, włóż do papierowych foremek na muffinki i udekoruj czerwoną soczewicą.
- Ułóż ugotowane grzyby shiitake (czarną stroną do dołu) na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą. Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze, przykryj pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij muffinki sushi z shiitake z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, włóż do papierowych foremek na muffinki i udekoruj sezamem.
- Ułóż paski awokado na dnie 2 otworów w formie do pieczenia muffinek wyłożonych folią spożywczą (po 3 paski na otwór). Następnie umieść około 25 g ryżu do sushi w każdym otworze, przykryj pozostałą folią spożywczą i lekko dociśnij palcami. Wyjmij muffinki sushi z awokado z otworów i usuń folię spożywczą. Odwróć je, umieść w papierowych foremkach na muffinki i udekoruj pomidorem i rzeżuchą.
- Podawaj muffinki sushi z sosem sojowym. Smacznego!
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas
80 min.
Czas przygotowania:
50 min.
Czas marynowania:
30 min.
258 kJ / 61 kcal
Tłuszcz:
1.9 g
Białko:
1.7 g
Węglowodany:
9.1 g
Składniki dla 1 porcja / porcje
- 250 g ugotowanego ryżu do sushi
1.
- 1 mały ogórek, ok. 8 cm
- 1 rzodkiewka
- 2 pestki dyni
2.
- Po 20 g czerwonej papryki i żółtej papryki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 źdźbła szczypiorku
3.
- 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy
- 1 ½ łyżki gotowanej fasoli edamame
4.
- 2 grzyby shiitake o średnicy ok. 4 cm
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 szczypta prażonego białego sezamu
5.
- ¼ awokado
- ¼ pomidora wiśniowego
- niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej