
9 od 48
Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami

Całkowity czas
120 min.
Czas przygotowania:
120 min.
7918 kJ / 1891 kcal
Składniki dla 6 porcji
Ciasto:
- 200 g zielonej soczewicy
- 100 g czerwonej soczewicy
- 50 g kaszy jaglanej
- 150 g suszonych pomidorów z oleju
- 40 ml oleju
- 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oregano
- 0/5 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- Chrzan tarty
- Pieczywo
przygotowanie
- Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Obie soczewice dokładnie płuczemy.
- Kaszę i soczewicę czerwoną przekładamy do jednego garnka, a następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut, aż woda się wchłonie. Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i na małym ogniu gotujemy do miękkości przez 40 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Ugotowane soczewice i kaszę miksujemy z suszonymi pomidorami oraz sosem sojowym, przekładamy do keksówki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
- Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy z pieczywem i chrzanem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas
120 min.
Czas przygotowania:
120 min.
7918 kJ / 1891 kcal
Składniki dla 6 porcji
Ciasto:
- 200 g zielonej soczewicy
- 100 g czerwonej soczewicy
- 50 g kaszy jaglanej
- 150 g suszonych pomidorów z oleju
- 40 ml oleju
- 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oregano
- 0/5 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- Chrzan tarty
- Pieczywo