Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami
Wyszukiwanie
Filtr
Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami
Bookmark
9 od 48

Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami

Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami
Całkowity czas 120 min.
Czas przygotowania: 120 min.
7918 kJ / 1891 kcal

Składniki dla 6 porcji

Ciasto:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 40 ml oleju
  • 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oregano
  • 0/5 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • Chrzan tarty
  • Pieczywo

przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Obie soczewice dokładnie płuczemy.
  2. Kaszę i soczewicę czerwoną przekładamy do jednego garnka, a następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut, aż woda się wchłonie. Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i na małym ogniu gotujemy do miękkości przez 40 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Ugotowane soczewice i kaszę miksujemy z suszonymi pomidorami oraz sosem sojowym, przekładamy do keksówki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
  5. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy z pieczywem i chrzanem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 120 min.
Czas przygotowania: 120 min.
7918 kJ / 1891 kcal

Składniki dla 6 porcji

Ciasto:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 40 ml oleju
  • 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oregano
  • 0/5 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • Chrzan tarty
  • Pieczywo