Wegański pilaw z kolorowymi warzywami
Wyszukiwanie
Filtr
Wegański pilaw z kolorowymi warzywami
Bookmark
68 od 260

Wegański pilaw z kolorowymi warzywami

Czas przygotowania: 35 min.
Kalorie (na porcję): 1277 kJ / 305 kcal

Składniki dla 2 porcji

Na ryż na pilaw:

  • 125 g ryżu basmati
  • Ok. 100 g małych cebuli
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 1 łyżka stołowa wegańskiej margaryny
  • Ok. 150 ml bulionu warzywnego
  • 1-1 ½ łyżki stołowej naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka cukru
  • Świeżo zmielony biały pieprz

Na warzywną mieszankę przypraw:

  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • Świeżo zmielony biały pieprz

Na przybranie warzywne:

  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 g grzybów
  • 50 g bakłażana
  • Po 50 g żółtej i zielonej cukinii
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 30 g rukoli
  • Mielona papryka według uznania

przygotowanie

  1. Umyj i osusz ryż na pilaw. Cebulę obierz, grubo posiekaj i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj ryż i margarynę, a następnie usmaż. Dodaj bulion warzywny, sos sojowy, cukier i pieprz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ryżowi spęcznieć przez około 10 minut.
  2. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na warzywną mieszankę przypraw. Przygotuj przybranie warzywne. Warzywa pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i kolejno podsmażaj: paprykę, grzyby, bakłażana, cukinię i pomidorki koktajlowe. Dodaj mieszankę przypraw i smaż, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
  3. Z grubsza wymieszaj warzywa z pilawem i rozłóż na talerzach. Rukolę umyj, osusz i udekoruj nią pilaw. Posyp sproszkowaną papryką według uznania i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 2 porcji

Na ryż na pilaw:

  • 125 g ryżu basmati
  • Ok. 100 g małych cebuli
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 1 łyżka stołowa wegańskiej margaryny
  • Ok. 150 ml bulionu warzywnego
  • 1-1 ½ łyżki stołowej naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka cukru
  • Świeżo zmielony biały pieprz

Na warzywną mieszankę przypraw:

  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • Świeżo zmielony biały pieprz

Na przybranie warzywne:

  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 g grzybów
  • 50 g bakłażana
  • Po 50 g żółtej i zielonej cukinii
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 30 g rukoli
  • Mielona papryka według uznania