Wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki

1 1 Oceny
Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

8 porcj(e/i)
1 
cała dynia
1 
mała cebula
1 
marchewka
1 ½ 
łodygi selera
2 
ziemniaki
ziarno kolendry
liść laurowy
ziele angielskie
wędzona papryka (opcjonalnie)
pieprz mielony
150 g
szynki dojrzewającej
100 g
kaparów
100 g
uprażonych pestek dyni
wywar warzywny
olej

Przygotowanie

Krok 1

W plenerze: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Wyłóż dynię wewnątrz folią aluminiową i włóż węgiel drzewny. Rozpal węgiel i upiecz dynię od środka. Pod koniec pieczenia możesz dosypać do środka zrębki drewniane i przykryć dyniową czapką. Po kilku minutach usuń ze środka dyni popiół. Dynię pokrój. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy, wywar i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż na głębokim oleju. Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.(Czas przygotowania: 90 min.)

Krok 2

W domu: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Posyp miąższ wędzoną papryką i upiecz w całości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na kawałki. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż w głębokim oleju.Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.

ID przepisu: 549

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

W plenerze: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Wyłóż dynię wewnątrz folią aluminiową i włóż węgiel drzewny. Rozpal węgiel i upiecz dynię od środka. Pod koniec pieczenia możesz dosypać do środka zrębki drewniane i przykryć dyniową czapką. Po kilku minutach usuń ze środka dyni popiół. Dynię pokrój. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy, wywar i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż na głębokim oleju. Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.(Czas przygotowania: 90 min.)

W domu: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Posyp miąższ wędzoną papryką i upiecz w całości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na kawałki. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż w głębokim oleju.Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.