
Wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki

Składniki dla 8 porcja / porcje
- 1 cała dynia
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1-2 łodygi selera
- 2 ziemniaki
- ziarno kolendry
- liść laurowy
- ziele angielskie
- wędzona papryka (opcjonalnie)
- sos sojowy Kikkoman
- pieprz mielony
- 150g szynki dojrzewającej
- 100g kaparów
- 100g uprażonych pestek dyni
- wywar warzywny
- olej
przygotowanie
W plenerze: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Wyłóż dynię wewnątrz folią aluminiową i włóż węgiel drzewny. Rozpal węgiel i upiecz dynię od środka. Pod koniec pieczenia możesz dosypać do środka zrębki drewniane i przykryć dyniową czapką. Po kilku minutach usuń ze środka dyni popiół. Dynię pokrój. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy, wywar i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż na głębokim oleju. Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.(Czas przygotowania: 90 min.)
W domu: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Posyp miąższ wędzoną papryką i upiecz w całości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na kawałki. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż w głębokim oleju.Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 8 porcja / porcje
- 1 cała dynia
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1-2 łodygi selera
- 2 ziemniaki
- ziarno kolendry
- liść laurowy
- ziele angielskie
- wędzona papryka (opcjonalnie)
- sos sojowy Kikkoman
- pieprz mielony
- 150g szynki dojrzewającej
- 100g kaparów
- 100g uprażonych pestek dyni
- wywar warzywny
- olej