Wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki
Wyszukiwanie
Filtr
Wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki
Bookmark
163 od 302

Wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki

Wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki dla 8 porcja / porcje

  • 1 cała dynia
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1-2 łodygi selera
  • 2 ziemniaki
  • ziarno kolendry
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • wędzona papryka (opcjonalnie)
  • sos sojowy Kikkoman
  • pieprz mielony
  • 150g szynki dojrzewającej
  • 100g kaparów 
  • 100g uprażonych pestek dyni
  • wywar warzywny
  • olej 

przygotowanie

W plenerze: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Wyłóż dynię wewnątrz folią aluminiową i włóż węgiel drzewny. Rozpal węgiel i upiecz dynię od środka. Pod koniec pieczenia możesz dosypać do środka zrębki drewniane i przykryć dyniową czapką. Po kilku minutach usuń ze środka dyni popiół. Dynię pokrój. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy, wywar i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż na głębokim oleju. Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.(Czas przygotowania: 90 min.)

W domu: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Posyp miąższ wędzoną papryką i upiecz w całości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na kawałki. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż w głębokim oleju.Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki dla 8 porcja / porcje

  • 1 cała dynia
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1-2 łodygi selera
  • 2 ziemniaki
  • ziarno kolendry
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • wędzona papryka (opcjonalnie)
  • sos sojowy Kikkoman
  • pieprz mielony
  • 150g szynki dojrzewającej
  • 100g kaparów 
  • 100g uprażonych pestek dyni
  • wywar warzywny
  • olej